Belangrijk om te weten: Vijf redenen waarom we contant geld nodig hebben!

geld8 1jpg

Er is de afgelopen jaren een afname te zien in contante betalingen, vanwege diverse factoren, waaronder het gemak van contactloos betalen.

Recentelijk is echter een stijging zichtbaar in het aantal mensen dat weer voor contante betalingen kiest. In dit artikel worden vijf redenen gegeven om te blijven betalen met contant geld.

Ten eerste komt de daling in contante betalingen vooral doordat mensen zelf het gemak van pinnen verkiezen.

Het is vaak handiger om een pinpas te gebruiken dan naar munten en bankbiljetten te moeten zoeken. Wanneer een winkel zowel contante als pinbetalingen accepteert, heb je echter gewoon de vrijheid om te kiezen.

Niemand dwingt je om te betalen met een pinpas of mobiele telefoon. In dit artikel worden vijf redenen genoemd om contant te betalen:

Contant geld is niet afhankelijk van technologie en daarom altijd beschikbaar. Banken en pinautomaten kunnen storingen hebben, maar met contant geld kun je altijd betalen.

Er zijn situaties waarin dit van toepassing is.


Interacties kunnen persoonlijker worden als betalingen contant worden afgehandeld. Vooral in kleinere gemeenschappen of bij lokale evenementen kan dit de klantervaring ten goede komen.

contant geld uit de muur te trekken in 2024!

Overzicht en controle over uitgaven verbeteren door contant te betalen, waardoor het beheren van budgetten gemakkelijker wordt. Dit leidt tot bewuster omgaan met financiën.

Vrouw blijft graag rest van haar leven in bijstand:  ‘Ik kan opstaan zo laat als ik wil’

Elke contante transactie is vrij van tracking, in tegenstelling tot pintransacties die geregistreerd kunnen worden. Voor wie privacy belangrijk is, biedt contant betalen een anonieme afrekenoptie.


Ondernemers betalen extra kosten voor pintransacties, waaronder transactiekosten. Door contant te betalen, help je kleine bedrijven en marktkraamhouders om kosten laag te houden.


Contant geld blijft waardevol voor zowel consumenten als kleine ondernemers. Overweeg deze vijf redenen om bewust te kiezen voor contante betalingen indien mogelijk.


1. Dit geeft wel stof tot nadenken!
2. Lees deze vijf redenen maar eens aandachtig.
3. Vijf zeer goede redenen!
4. Misschien toch wat vaker contant betalen!
5. Dit zet je wel aan het denken!

auteur avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven