Waarom we geen minimumleeftijd voor fatbikes kunnen instellen

fat 1jpg

Er is een zorgwekkende toename van incidenten met jongeren op fatbikes in ons landje de laatste tijd.

Volgens recente gegevens van kenniscentrum VeiligheidNL moesten in 2022 zeven fatbikebestuurders naar de spoedeisende hulp, terwijl dit aantal in 2023 steeg tot 59.

Alleen al in de eerste vier maanden van dit jaar waren er 33 incidenten. Onderzoekers voorspellen dat dit aantal in 2024 kan stijgen tot maar liefst 100 ongelukken als de huidige trend voortduurt.

Recentelijk raakten twee jonge meisjes uit Breda ernstig gewond nadat hun fatbike in aanrijding kwam met een auto.

Deze alarmerende toename heeft geleid tot discussies over het instellen van een minimumleeftijd voor fatbikegebruikers.

VeiligheidNL pleit voor een verbod op fatbikes voor kinderen jonger dan

Op 16-jarige leeftijd zijn jongeren niet altijd in staat om de risico’s goed in te schatten, wat zowel henzelf als andere weggebruikers in gevaar kan brengen.

Er is echter aanzienlijke juridische complexiteit bij het vaststellen van een specifieke leeftijdsgrens voor fatbikes.

Een onderzoek uitgevoerd door onderzoeksbureau Sweco, in opdracht van de minister van Infrastructuur en Waterstaat, wees uit dat het juridisch niet haalbaar is om fatbikes apart te reguleren van andere e-bikes vanwege de juridische moeilijkheden bij het onderscheiden ervan.

Er is meer consensus over het instellen van een minimumleeftijd voor e-bikes in het algemeen, maar een algeheel verbod voor jongeren op e-bikes levert praktische problemen op, vooral voor scholieren in landelijke gebieden die afhankelijk zijn van e-bikes.

Met de toenemende roep om veiligheidsmaatregelen is het vinden van een balans tussen veiligheid en praktische uitvoerbaarheid een uitdaging.

Om de veiligheid van jonge weggebruikers te verbeteren zonder onbedoelde negatieve gevolgen, zijn alternatieve maatregelen en voorlichtingscampagnes essentieel.

1. Hoeveel ongelukken moeten er nog gebeuren?
2. Dit is toch te belachelijk voor woorden.
3. Minimumleeftijd instellen voor fatbikegebruikers niet mogelijk:
4. Dit is toch behoorlijk zorgwekkend!
5. Moeten er eerst nog meer ongelukken gebeuren?

auteur avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven