Vrouw verlaat haar terminale echtgenoot: ‘Elke dag klagen over hoe zwaar alles was’

cht

De 41-jarige Yana, die onlangs na een huwelijk van 18 jaar scheidde, heeft besloten een nieuwe start te maken. Haar scheiding volgde nadat haar man, die leed aan teelbalkanker, volgens haar volledig opging in zelfmedelijden.

cht

In een interview met The New York Post vertelt Yana openhartig over haar beslissing en de moeilijke jaren die daaraan voorafgingen. Yana trouwde op haar 22ste, vol dromen over een gezamenlijke toekomst en het stichten van een gezin.

zi

Maar slechts twee jaar na hun huwelijk kreeg haar man het schokkende nieuws dat hij kanker had. “Hoe kun je vooruitkijken als je met zoiets moet omgaan? Mensen reageren meestal op twee manieren als ze dit soort nieuws krijgen”, aldus Yana.

zi1

Yana voelde zich gefrustreerd en zag haar plannen en ambities in duigen vallen. Volgens Yana zorgde de ziekte van haar man ervoor dat hij zichzelf verloor in zelfmedelijden.

zi2

Mijn ex viel helaas in de eerste categorie: mensen die zichzelf verliezen in zelfmedelijden. Het was elke dag klagen over hoe zwaar alles was.” Deze constante negativiteit werd voor Yana te veel, zeker omdat niemand haar vroeg hoe zij zich voelde in deze moeilijke tijd.

cht

“En dan zijn er mensen die zichzelf op de achtergrond zetten en rekening houden met hun omgeving. Hij was dat type helaas niet. Maar niemand vroeg ooit hoe het met mij ging of wat dit allemaal voor mij betekende. Ik kreeg geen enkele vorm van steun.”

zi

Hoewel haar man verschillende behandelingen onderging, was er geen zicht op herstel. “Lange tijd hield ik hoop dat hij zou herstellen, maar beetje bij beetje begon ik die hoop te verliezen.”

zi1

“Onze relatie werd na verloop van tijd ook steeds slechter, maar ik voelde dat ik er niets over kon zeggen. Het is moeilijk om over je eigen gevoelens te praten als je partner al met de dood wordt geconfronteerd.”

zi2

Na lang wikken en wegen besloot Yana de moeilijke keuze te maken om een scheiding aan te vragen, zonder dat haar man hiervan op de hoogte was.

cht

“Ja, hij was geschokt. Maar eerlijk gezegd geef ik hem daar zelf de schuld van. Hij had ook voor mij kunnen zijn, weet je wel. Ik heb ook gevoelens. Ik kan niet omgaan met iemand die alleen maar met zichzelf bezig is.”

zi

Na de scheiding kreeg Yana te maken met kritiek en boze reacties van de familie van haar ex-man. Zij had het gevoel dat ze de schuld kreeg voor hun opgekropte frustraties.

zi1

Toen haar ex-man later overleed, ontdekte Yana dit via Facebook. “Ik vond het echt respectloos dat niemand mij hiervan persoonlijk op de hoogte heeft gebracht. Zijn familie heeft totaal geen respect voor mij.”

zi2

Inmiddels heeft Yana een nieuwe liefde gevonden in Singapore en is ze daarheen verhuisd. Ze hoopt daar een nieuwe start te maken en een gelukkig leven op te bouwen.

Scroll naar boven