Onderzoekers komen met schrikbarend resultaat: 7 uur extra werk in huishouden door man in huis!

hh1 1

Is het een herkenbaar beeld voor jou? Lege koffiekopjes op tafel, lege toiletrollen in de wastafel, rondslingerende sokken en kledingstukken die overal liggen, behalve in de wasmand?

hh1 1

Als dit je bekend voorkomt, dan ben je niet de enige. Uit een recent onderzoek blijkt namelijk dat mannen verantwoordelijk zijn voor maar liefst 7 uur extra huishoudelijk werk per week.

hh3

Het huishouden doen is voor veel vrouwen een ondankbare taak. Heb je eindelijk na uren poetsen het huis aan kant, komt je partner thuis en voor je het weet is het weer een bende.

hh2

De Universiteit van Michigan, gevestigd in de Verenigde Staten, heeft een grootschalig onderzoek uitgevoerd naar de hoeveelheid tijd die mensen wekelijks besteden aan huishoudelijke taken zoals koken, schoonmaken, stofzuigen en de was doen.

hh4

De data voor dit onderzoek werd verzameld tussen 1968 en 2016, en de resultaten waren opvallend. Volgens de bevindingen doen jonge single vrouwen gemiddeld 12 uur per week aan huishoudelijk werk.

hh1 1

Maar zodra er een partner in het spel komt, verdubbelt dat aantal. Vooral gezinnen met drie kinderen hebben het zwaar: de moeders in deze huishoudens besteden volgens het onderzoek maar liefst 28 uur per week aan het huishouden.

hh3

Een opvallende trend is dat, na verloop van tijd, vrouwen steeds meer huishoudelijke taken op zich namen, terwijl mannen juist steeds minder tijd aan deze taken besteden.

hh2

Dit roept de vraag op hoe de taakverdeling in huishoudens veranderd is en wat dit betekent voor de balans tussen werk en privéleven.

hh4
Scroll naar boven