Wat heel veel mensen niet weten: De verschillen tussen witte en bruine eieren!

ei 1

Het ontbijt in Nederland staat op het punt te veranderen, want steeds meer supermarkten vervangen langzaam hun bruine huismerkeieren door witte.

ei 1

Binnenkort zullen bruine eieren zelfs helemaal uit de schappen verdwijnen. Maar wat zit er achter deze verandering en is er echt een verschil tussen witte en bruine eieren?

ei7

Lidl was de eerste supermarkt die de bruine eieren verving door witte, en Albert Heijn volgt nu hetzelfde pad. De reden achter deze overstap is kostenbesparing: het produceren van witte eieren is namelijk zo’n 9% goedkoper voor boeren.

ei6

Dit komt doordat de kippen die witte eieren leggen minder voer nodig hebben, wat de kosten drukt. Bovendien zijn witte eieren ook stukken milieuvriendelijker.

ei5

Kippen die witte eieren leggen zijn productiever: ze leggen meer eieren en doen dit over een langere periode, waardoor boeren minder vaak nieuwe kippen hoeven aan te schaffen. Dit maakt het proces duurzamer.

ei4

Een andere reden voor het verschil tussen witte en bruine eieren ligt in het type kip. Witte eieren worden gelegd door witte kippen met witte oorlellen, terwijl kippen met roodbruine veren en rode oorlellen bruine eieren leggen.

ei3

Toch zijn veel Nederlanders gewend aan bruine eieren, omdat er vaak gedacht wordt dat deze gezonder, smaakvoller of diervriendelijker zijn. Dit blijkt echter een misverstand te zijn.

ei2

Witte eieren zijn niet van mindere kwaliteit of afkomstig uit minder diervriendelijke omstandigheden. Het enige verschil tussen beide eieren is de kleur, die wordt bepaald door het ras van de kip. De smaak en voedingswaarde van beide soorten eieren zijn precies hetzelfde.

ei1

Toch zijn er wel prijsverschillen. Bij Albert Heijn kosten zes witte vrije-uitloopeieren € 1,69, terwijl zes bruine scharreleieren € 4,09 kosten. Dat maakt witte eieren gemiddeld een stuk goedkoper dan bruine eieren, terwijl de kwaliteit identiek blijft.

ei 1

Kortom, als je binnenkort een wit ei bij je ontbijt ziet liggen, weet je dat supermarkten deze keuze hebben gemaakt vanwege de lagere kosten en milieuvriendelijkheid. De smaak en kwaliteit blijven zoals je gewend bent, alleen nu voordeliger en duurzamer.

ei7
Scroll naar boven