Gras is niet altijd groener bij de buren: Hoge boete voor dragen van een dikke winterjas achter het stuur!

wj8 1

De winter brengt niet alleen sneeuw en ijspret, maar ook een aantal verrassende uitdagingen, vooral voor automobilisten. Dit artikel is dan ook geen grapje.

wj8 1

Wat velen niet weten, is dat die warme, dikke winterjas die je aantrekt om de kou te trotseren, onverwachte problemen kan veroorzaken tijdens het rijden.

wj2

Hoewel je zou denken dat het vooral om comfort gaat, kan deze kledingkeuze in sommige landen, zoals België, zelfs leiden tot een flinke boete.

wj1

In België wordt er streng op toegezien dat winterkleding geen gevaar vormt tijdens het autorijden. Zo kan het dragen van een dikke jas, handschoenen of een sjaal achter het stuur als een veiligheidsrisico worden beschouwd.

wj

Volgens verkeersexpert Stef Willems kunnen zulke kledingstukken je bewegingsvrijheid beperken, wat mogelijk leidt tot onveilig rijgedrag.

wj8 1

Als de politie je aanhoudt vanwege slingeren op de weg, kan dit volgens Artikel 8.3 van de Belgische wegcode worden gezien als het onvoldoende beheersen van het voertuig.

wj2

Dit kan resulteren in een boete van 174 euro. Maar het gaat niet alleen om boetes. Een dikke winterjas kan ook de werking van de veiligheidsgordel beïnvloeden.

wj1

Door de ruimte die ontstaat tussen je lichaam en de gordel, biedt deze bij een ongeval minder bescherming, wat kan leiden tot ernstigere verwondingen.

wj

Willems adviseert daarom om je jas uit te trekken als je het te warm krijgt achter het stuur, voor je eigen veiligheid en het voorkomen van een flinke boete.

wj8 1

Voor Nederlandse automobilisten lijkt het idee van een boete voor het dragen van een winterjas wellicht overdreven, maar het is goed om te beseffen dat de verkeersregels in België strenger zijn op dit gebied.

wj2

In Nederland kunnen boetes voor verkeersovertredingen oplopen tot 280 euro, afhankelijk van de ernst. In Spanje kan een soortgelijke overtreding zelfs leiden tot een boete van 200 euro.

wj1

Deze winter is het dus verstandig om niet alleen te letten op sneeuw en gladheid, maar ook op wat je draagt achter het stuur. Het kan je niet alleen een boete besparen, maar ook je veiligheid verbeteren.

wj
Scroll naar boven