De Efteling heeft de naam onthuld van de drie nieuwe vrijevaltorens bij achtbaan Baron 1898, en dat zorgt voor veel ophef onder fans.
De attractie gaat Hooghmoed heten — een naam die sterk afwijkt van wat we de afgelopen jaren gewend zijn van het park.
Het is voor het eerst in dertien jaar dat de Efteling kiest voor een typisch Nederlandse naam, in plaats van een internationale of makkelijk uitspreekbare titel.
Sinds Raveleijn in 2011 koos het park steevast voor namen als Aquanura (2012), Symbolica (2017), Sirocco (2022) en Danse Macabre (2024). Deze waren duidelijk gericht op een breed, ook buitenlands publiek.
De naam Hooghmoed is een knipoog naar het oude gezegde “hoogmoed komt voor den val” — een passende verwijzing voor een attractie waarbij je van grote hoogte naar beneden valt.
Maar of buitenlandse bezoekers deze naam makkelijk zullen uitspreken, is nog maar de vraag. Waarom dan toch deze opvallende keuze?
Volgens een woordvoerder van de Efteling betekent dit niet dat het park voortaan alleen nog Nederlandstalige namen gebruikt.
“Het is niet zo dat dit een koerswijziging betekent in onze naamgeving”, legt hij uit aan Looopings. “We kiezen nog steeds vaak bewust voor internationale namen om ook buitenlandse bezoekers te kunnen aanspreken en om een breed publiek te bedienen.”
Toch was de keuze voor Hooghmoed snel gemaakt. “Soms komt er een naam voorbij die zó goed past bij het verhaal en de attractie, dat je die gewoon moet pakken.”
”Hooghmoed is daar een mooi voorbeeld van,” zegt de voorlichter. “Dit was wat ons betreft een echte no-brainer.”
De attractie is geen enorme uitbreiding bedoeld om veel nieuwe bezoekers te trekken, maar eerder een manier om de drukte beter te spreiden en de capaciteit te vergroten. Dat verklaart ook waarom internationale aantrekkingskracht minder belangrijk was bij het kiezen van de naam.
Bovendien is de naam op meerdere manieren passend. Hij verwijst naar het spreekwoord, naar het karakter Gustave Hooghmoed uit het verhaal van Baron 1898 én naar het thema ‘hoogte’ — wat natuurlijk goed past bij een vrije val.
Met deze keuze lijkt de Efteling dus even terug te grijpen op haar Nederlandse wortels. En hoewel de naam misschien niet voor iedereen makkelijk uit te spreken is, maakt dat het verhaal erachter juist des te krachtiger.