Aardappelen worden duurder dan ooit: ‘door meerdere oorzaken’

pat 1jpg

De voortdurende regenval van de laatste weken heeft niet alleen onze dagelijkse routines en vakanties verstoord, maar heeft ook een zware tol geëist van de aardappelboeren.

Volgens Herman Abbink, een aardappelboer uit Vriezenveen, zijn de aardappelen dit seizoen historisch duur geworden door de extreme weersomstandigheden.

Abbink en zijn collega Henk Leusink uit Deurningen, beide ervaren aardappelboeren, zijn al jarenlang getroffen door grillige weersomstandigheden.

Vorig jaar hadden ze te maken met uitzonderlijke droogte. Nu hebben de voortdurende regenval en overstromingen hun landerijen doen verzinken.

“We staan voor een zeer uitdagend aardappeljaar,” zegt Henk Leusink. “Bijna 30 procent van de oogst is al verloren gegaan doordat de aardappelen in de grond zijn gaan rotten.”

Dit voorjaar bleek veel te nat voor de aardappelteelt. “Veel percelen staan onder water,” legt Herman Abbink uit.

De uitdagingen van de regen treffen verschillende boeren in Europa, zoals aangegeven door Abbink:

Het planten van aardappelen werd dit jaar verstoord door aanhoudende regenval, zoals beschreven door Abbink, wat resulteerde in een vertraagd plantseizoen in juni.

Abbink benadrukt dat door de vertraging er een krapte in de aardappeloogst is ontstaan, wat bijdraagt aan hogere prijzen als gevolg van een grotere vraag.

De kwaliteit van de aardappeloogst is minder vanwege de weersomstandigheden, wat resulteert in hoge marktprijzen, zoals door Abbink wordt aangegeven.

De stijging van de aardappelprijzen heeft ook invloed op producten zoals friet en aardappelschijfjes, zoals Leusink opmerkt:


“Aardappelen van de oude oogst, die vaak voor friet worden gebruikt, zijn normaal gesproken goedkoop, maar door het tekort zijn ook deze aardappelen duurder geworden.”


”Voorheen verkochten we 5 kilo aardappelen voor 7,50 euro, nu kost het meer dan 10 euro, soms zelfs 12,50 euro.”


Volgens Leusink worden de hogere prijzen niet alleen veroorzaakt door het slechte weer. “Het is een samenloop van omstandigheden,” zegt hij.


“Stijgende lonen, duurdere brandstof en algemene kostenstijgingen in alle sectoren spelen ook een rol. Deze kosten moeten ergens worden doorberekend.” Toch blijft hij optimistisch:


“Ik hoop nog steeds op een goede zomer.” Consumenten zullen de impact van deze prijsstijgingen zeker voelen.


Aardappelen en aardappelproducten zijn basisvoedingsmiddelen.

De totale kosten van levensonderhoud zullen verder stijgen door de toenemende prijzen van aardappels.

Voorzie hogere uitgaven voor uw geliefde aardappelproducten in de nabije toekomst.

1. Een van de redenen achter de voortdurende regenval zijn
2. Hogere kosten voor een smakelijk frietje liggen in het verschiet!
3. Ongunstig nieuws voor de liefhebbers van aardappelen
4. Aardappelboeren leggen de redenen bloot!
5. Dieper in de buidel tasten voor een verrukkelijk patatje!

author avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven