Bizar maar waar: In deze gemeentes is het verboden om je auto op straat te wassen!

awjpg

Er gelden verschillende regels in Nederland die we moeten naleven. Sommige zijn logisch, andere wat vreemd.

In bepaalde gemeenten is het bijvoorbeeld niet toegestaan om je auto op je eigen oprit te wassen.

Op een zonnige dag nemen veel mensen wat water en een spons om hun auto wat op te frissen, vaak met muziek op de achtergrond.

Veel mensen staan er niet bij stil of dit wel is toegestaan. Daarom hebben we onderzocht hoe het zit met deze regels.

De ANWB meldt dat deze regels per gemeente verschillen omdat de straten onder gemeentelijk beheer vallen.

Niet alle gemeenten hebben dus dezelfde regels, zoals eerder al bleek bij stoepkrijten. Niet overal is het toegestaan je auto op te frissen op je eigen oprit of straat.

Je kunt controleren of dit in jouw gemeente is toegestaan door de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) te raadplegen op de gemeentewebsite.

Waarom zou een gemeente het wassen van auto’s op straat verbieden? Het vuil en schoonmaakmiddelen verdwijnen in het riool, wat slecht is voor het milieu.

Sommige gemeenten hebben gescheiden riolen. Het water van huishoudens gaat naar een zuiveringsinstallatie, terwijl regenwater via afvoerputten in het grond- of oppervlaktewater terechtkomt, ongefilterd als jij je auto wast.

Dit is vervuilend, daarom leggen gemeenten die het verbieden vaak hoge boetes op.

Het maakt niet uit of je op je oprit of op straat wast, in gemeenten waar het verboden is kan dit leiden tot een boete van €440.

author avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven