Let op: Vanaf 1 juli mag je deze dieren niet meer thuis hebben!

kn 1jpg

Een nieuwe wet die het reguleren van huisdieren beoogt, treedt binnenkort in werking. Het doel is om het aantal bijzondere en potentieel gevaarlijke huisdieren te verminderen.

Vanaf 1 juli dit jaar zal de ‘positieflijst’ van kracht zijn, waarop dertig huisdieren vermeld staan die nog wel toegestaan zijn.

Deze lijst, opgesteld door zes wetenschappers na een onderzoek van vijf jaar, is bedoeld om een einde te maken aan discussies over welke huisdieren al dan niet geschikt zijn om in huiselijke omgevingen gehouden te worden.

Onder andere de Russische dwerghamster en het gordeldier staan op de lijst van dieren die niet meer gehouden mogen worden. Naast chinchillas, servalkatten en hamsters zijn ook stokstaartjes en egels niet langer toegestaan als huisdier. 

Dierenarts en viroloog Tineke Kramer, die betrokken was bij het samenstellen van de lijst, benadrukt dat alles in het rapport zorgvuldig gebaseerd is op wetenschappelijk onderzoek.

Niet alle eigenaars van deze dieren zijn echter tevreden met deze ontwikkelingen. Een van hen merkt op: “Met de capibara is nog nooit iets voorgevallen. Terwijl de goudhamster, die wel op de lijst staat, de ninja is onder de knaagdieren.”


Ondanks dit feit, heeft Stichting AAP een positieve kijk op de positieflijst. Ze benadrukken het wispelturige gedrag van enkele dieren, zoals de moeraskat, waarvan de geschiktheid als huisdier ter discussie staat.


Hier is de positieflijst weergegeven, met alle dieren die wel toegestaan zijn als huisdier.


1. Deze lijst heeft als doel een einde te maken aan alle discussies.
2. Houdt deze dieren niet meer als huisdier.
3. Deze dieren zijn niet geschikt voor een huiselijke omgeving!
4. Niet alle diereneigenaren zijn tevreden met deze nieuwe regeling.
5. Sommige mensen zullen tevreden zijn, terwijl anderen dat niet zijn…

author avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven