Mensen krijgen 5000 euro als ze hun grote sociale huurwoning omruilen voor een kleinere

vdjpg

In ruil voor het omruilen van een grote sociale huurwoning voor een kleinere, kunnen huurders in Utrecht vanaf september een subsidie van 5000 euro tegemoet zien.

Afghaans gezin met 8 kinderen weigert villa: Onmenselijk om met het OV te reizen.

Deze regeling zal ook in andere gemeenten en provincies worden geïntroduceerd, vanwege de mogelijkheid dat doorstromers meerdere nieuwe woningen beschikbaar maken, in tegenstelling tot starters.

De diverse verhuissubsidies, bekend onder verschillende namen zoals verhuispremie, doorstroomsubsidie of ‘Van Groot Naar Beter’, hebben als doel om de doorstroom op de (huur)woningmarkt te stimuleren.

De gemeente Utrecht heeft bekendgemaakt dat er 250.000 euro zal worden gereserveerd voor een ‘verhuiskostenpremie’.

Dit bedrag is bedoeld om meer dan 80 huishoudens de mogelijkheid te bieden een subsidie van 3000 tot 5000 euro te ontvangen wanneer zij hun grote huurwoning verruilen voor een kleiner appartement.

Afghaans gezin met 8 kinderen weigert villa: Onmenselijk om met het OV te reizen.

Gemeenten zoals Den Haag en Zaanstad, de provincie Gelderland en de stad Amsterdam hebben soortgelijke initiatieven.

Er zijn diverse regelingen beschikbaar.

In Amsterdam geldt bijvoorbeeld dat een huurder tot 6200 euro kan verdienen als hij een woning met zeven kamers of meer achterlaat, en 4000 euro bij een vierkamerwoning.

In 2022 hebben 152 mensen in Amsterdam gebruik gemaakt van een doorstroomregeling, wat heeft geleid tot veel nieuwe beschikbare huurwoningen.

In Gelderland kunnen senioren van 55 jaar en ouder een subsidie van 2000 euro ontvangen als ze een woning met ten minste drie slaapkamers inruilen voor een kleinere woning.

Afghaans gezin met 8 kinderen weigert villa: Onmenselijk om met het OV te reizen.

In Zaanstad krijgen 65-plussers 1000 euro subsidie als ze een meergezinswoning verlaten voor een seniorenappartement.

Deze regelingen zijn gebaseerd op het idee dat doorstromers ruimte maken voor andere woningzoekenden door hun oude woning te verlaten, wat een keten van verhuizingen in gang zet.

Uit een evaluatie van een soortgelijke subsidie in Amersfoort bleek dat er 100 extra verhuizingen plaatsvonden, bovenop de 75 mensen die er al gebruik van maakten.

In Gelderland hebben zes verhuiscoaches de subsidie actief gepromoot, wat resulteerde in 840 mensen die er gebruik van maakten, waardoor er 1680 beschikbare woningen kwamen voor nieuwe huurders.

Volgens Perry Hoetjes van onderzoeksbureau RIGO is het aan te raden dat gemeenten zich concentreren op ‘Empty nesters’, mensen wiens kinderen niet meer thuis wonen en extra ruimte hebben in hun huidige woning.

Afghaans gezin met 8 kinderen weigert villa: Onmenselijk om met het OV te reizen.

Als deze groep kiest voor kleiner wonen, zullen er vele woningen beschikbaar komen zonder de noodzaak van grootschalige nieuwbouwprojecten.

“Circa 2 miljoen 55-plussers wonen in een eengezins-koopwoning, en 700.000 van hen in een eengezins-huurwoning, dus de potentie is enorm,” schrijft Hoetjes.


“Een groot effect op de woningmarkt kan ontstaan door een klein deel van deze doelgroep te verleiden.”

1. In vele grote huurwoningen wonen oudere mensen wiens kinderen al de deur uit zijn. 2. Dit bedrag moet ervoor zorgen dat empty nesters kleiner gaan wonen 3. Met deze manier komen er veel woningen beschikbaar 4. Vooral meer kans voor jonge gezinnen 5. Doorstromers maken zo hun woning vrij voor woningzoekenden!

Utrechtse huurders kunnen vanaf september een subsidie van 5000 euro ontvangen als ze een grote sociale huurwoning inruilen voor een…

author avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven