Dit gebeurt er met je geld en spullen als je geen testament hebt geschreven!

hyp 1jpg

Indien je komt te overlijden, zullen je eigendommen en geld naar de door jou aangewezen erfgenamen gaan.


De manier om dit te regelen is door een testament op te stellen. Maar wat gebeurt er wanneer je geen testament hebt?


Een testament biedt mogelijkheden om diverse zaken voor na je overlijden te regelen, zoals de verdeling van geld, huis en andere bezittingen, alsook wie er verantwoordelijk is voor eventuele schulden.


Om verwarring te voorkomen, kan het vastleggen van je wensen in een testament van belang zijn. Zo weten erfgenamen precies wat jouw intenties waren en kunnen hier rekening mee houden.


Echter, het opstellen van een testament is niet verplicht. Wat gebeurt er dan? Bij afwezigheid van een testament wordt je nalatenschap verdeeld conform de wettelijke voorschriften. Maar hoe dit precies werkt?


Meestal heb je een idee of de persoon een testament heeft opgemaakt. Twijfel je hierover, dan kun je het Centraal Testamentregister (CTR) raadplegen.

Volgens het Juridisch Loket kan je controleren of er een testament is opgemaakt.

Een notaris kan dit eveneens voor je controleren, en indien er een testament bestaat, zullen de daarin opgenomen wensen worden gevolgd. In het geval er geen testament is opgesteld, zal de wettelijke verdeling in werking treden.

Voorbeeld: als de overledene getrouwd was of een geregistreerd partnerschap had en één of meer kinderen, erven zowel de echtgenoot als de kinderen elk een gelijk deel van de nalatenschap volgens de wet.

Pas na het overlijden van de langstlevende ouder zal het erfdeel van de kinderen worden uitgekeerd, om te vermijden dat de langstlevende partner gedwongen wordt om bezittingen te verkopen om de kinderen te betalen.

Zonder echtgenoot en kinderen kijkt de Nederlandse wet naar andere familieleden als mogelijke erfgenamen.

Ook al willen velen niet de standaard regels volgen, zoals het laten erven van pleeg- of stiefkinderen, het is belangrijk om deze wensen vast te leggen.

Om toekomstige complicaties te voorkomen en helderheid te bieden aan je nabestaanden, is het essentieel om een testament op te stellen voor elk afwijkend scenario van de wettelijke regels.

Bevestig zelfs als je de wettelijke verdeling wilt volgen deze keuze in een testament. Dit biedt zekerheid aan je nabestaanden dat je jouw nalatenschap zorgvuldig hebt overwogen.

1. Geen testament is verdeling volgens de wettelijke regels.
2. Toch wel heel erg belangrijk om te weten!
3. Hier moet je rekening mee houden als je geen testament hebt!
4. Ben jij van deze regels op de hoogte?
5. Belangrijk voor jou en jouw eventuele nabestaanden!

author avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven