Bioloog voorspelt veel muggen deze zomer: ‘Houd rekening met veel muggen’

mug 1jpg

Insectenkenner Arnold van Vliet waarschuwt voor een mogelijke muggenplaag van historische proporties, wat kan resulteren in een zomer vol hinder.

“We moeten serieus rekening houden met aanzienlijke aantallen,” aldus Van Vliet. De overvloed aan muggen wordt toegeschreven aan de weersomstandigheden van de afgelopen periode.

Door de vroege warmte en overvloedige neerslag zijn muggen eerder ontwaakt uit hun winterslaap en hebben ze zich in rap tempo vermenigvuldigd.

“De mug heeft tot dusver een uitstekend jaar gehad,” merkt Van Vliet op. Hij wijst erop dat de eerste generatie muggen al actief is, wat zeer ongebruikelijk is voor deze tijd van het jaar, en dit voorspelt weinig goeds voor de rest van de zomer.

Volgens Van Vliet is er slechts één hoop op verlossing: een periode van extreme droogte dit voorjaar kan helpen om de muggenpopulatie onder controle te houden.

“Maar op dit moment ziet het daar niet naar uit. Dus we stevenen af op een zomer vol muggen.” Gelukkig hoeven we niet de hele zomer binnenshuis door te brengen.

Er zijn manieren om de situatie te verbeteren. Het is belangrijk om bewust te zijn van mogelijke broedplaatsen in de tuin, zoals waterbakjes, waar muggen eitjes kunnen leggen.

“Regelmatig het legen van mogelijke broedplaatsen zoals bloempotten, bakjes en emmers kan helpen voorkomen dat muggenlarven zich ontwikkelen. Op deze manier wordt de levenscyclus van de mug onderbroken.”

Van Vliet was verbaasd toen hij ontdekte dat er naar schatting tot wel 2.000 muggenlarven per liter water in een van de potten in zijn tuin zaten.

1. Zou dit wel eens een zomer van nachtmerries kunnen worden?
2. De toekomst ziet er somber uit volgens de bioloog.
3. Er zijn methoden om de overlast te verminderen.
4. Volgens de bioloog gaan we een zomer tegemoet met veel muggen.
5. Dit nieuws zal niet bepaald je dag opvrolijken.

author avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven