De meeste mensen doen het verkeerd: Zo vries je brood het beste in!

brojpg

Genieten van versgebakken brood is een culinair plezier, maar hoe behoud je die versheid en knapperigheid?

De sleutel tot succes ligt in de juiste opslag. Mocht je echter te veel brood hebben gekocht, hoef je het niet weg te gooien – invriezen is een slimme oplossing.

De keuze tussen het invriezen van een heel brood of plakjes is afhankelijk van je behoeften. Plakjes zijn handiger voor individuele porties, terwijl een heel brood zijn vocht beter behoudt. Het belangrijkste is: hoe verser het brood bij het invriezen, hoe smakelijker het zal zijn na het ontdooien.

Om de versheid van je brood zo lang mogelijk te behouden in de vriezer, is luchtdichte verpakking essentieel om vriesbrand en uitdroging te voorkomen.

Diepvrieszakjes of plastic zakken zijn ideaal hiervoor; verwijder de lucht voordat je ze sluit. Ook glazen of roestvrijstalen containers zijn geschikt.

Voor degenen die rekening houden met het milieu, zijn bijenwasdoeken of stoffen zakken een goede optie.

Om brood langer goed te houden, is het beter om voor plastic zakken te kiezen in plaats van papieren zakken, die het brood slechts kort vers houden.

  • Je kunt heel brood 4-6 maanden bewaren.
  • Brood in plakjes blijft goed tot 1-3 maanden.
  • Kleinere broodjes zijn houdbaar tot 2-4 maanden.

Vergeet niet om de invriesdatum op het brood te noteren, zodat je weet tot wanneer het nog goed is en op tijd kunt consumeren.

Om brood te ontdooien, laat het geleidelijk ontdooien op een rooster bij kamertemperatuur, bij voorkeur gedurende een nacht.

Een katoenen zak of theedoek kan overtollig vocht absorberen, maar dit is niet altijd nodig. Gebruik geen papieren zakken, omdat deze aan het brood kunnen plakken.

Handige tip: voor een snelle ontdooiing kunnen plakjes brood direct in de broodrooster worden geplaatst. Een andere optie is ontdooien in de magnetron.

Nadat het brood is ontdooid, kun je het kort opwarmen in de oven voor een knapperige textuur en versgebakken smaak. Zo kun je opnieuw genieten van een heerlijke smaak.

1. De kans is heel groot dat jij het ook fout doet!
2. We doen het dus allemaal verkeerd!
3. Grote kans dat jij het ook al je hele leven fout doet
4. Klinkt heel logisch maar nooit aan gedacht!
5. Op deze manier blijft de kwaliteit van het brood perfect!

author avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven