Waarom chips minder lekker smaakt: ‘Ze hadden dit eerlijk moeten zeggen’

chips 1jpg

Recentelijk zijn er veel geluiden te horen dat chips niet meer zo lekker smaken als voorheen. Geliefde snacks zoals Hamka’s, Doritos en Pombears lijken allemaal enige verandering te hebben ondergaan die de smaak heeft beïnvloed.

Maar wat is de reden hierachter? De Snackspert, een bekende snack-expert in Nederland, onthult het antwoord in een video op TikTok.

“Eindelijk heb ik ontdekt wat er aan de hand is met de chips,” begint Eke Bosman, beter bekend als de Snackspert.

In zijn video legt hij uit waarom volgens hem veel chips minder smaakvol zijn geworden. De boosdoener? De hoeveelheid zout die tegenwoordig door fabrikanten in hun chips wordt verwerkt.

Bosman wijst op de website van chipsfabrikant Lay’s, waar dit probleem wordt toegelicht. Fabrikanten hebben beduidend de hoeveelheid zout in hun producten verminderd.

Eerder vertelden we al waarom het moeilijk is om te stoppen na een paar chipjes. Misschien heb je gemerkt dat de chips minder zoutig smaken, en dat is inderdaad het geval.

Volgens de Snackspert is er een reden waarom de smaak van diverse snacks aan het verdwijnen is: “De afgelopen weken en maanden ben ik meerdere keren boos geweest over het verdwijnen van de smaak van Hamka’s, Pombears, Doritos en ga zo maar door.”

Op de website van Lay’s staat de belofte om iets te doen aan de hoeveelheid zout die we consumeren, wat de Snackspert onderstreept met: “We zien het wel als onze verantwoordelijkheid om ons steentje bij te dragen.”

De aangekondigde verlaging van het zoutpercentage in 2024 met minstens 25% voor aardappelchipsmerken wordt als volgt toegelicht: “Daarom verlagen wij in 2024 nogmaals ons zoutpercentage met ten minste 25 procent minder zout ten opzichte van andere aardappelchips, met behoud van de heerlijke smaak die je van ons gewend bent.”

De kritiek van Bosman richt zich voornamelijk op de laatste zin van dit besluit. Hij uit zijn twijfels of de smaak behouden blijft bij het verminderen van het zoutpercentage, en zegt: “Snap ik niet,”

Deze aanpassing zal van toepassing zijn op alle chipsmerken onder moederbedrijf PepsiCo, inclusief Doritos, Lay’s, Cheetos en zelfs Popworks.

Volgens de Snackspert is het feit dat we nu minder zout eten en dit invloed heeft op de smaak van chips. Hij uit zijn teleurstelling over het gebrek aan eerlijkheid hierover.


De Snackspert suggereert dat fabrikanten dit gewoon op de verpakking moeten vermelden in plaats van te zeggen dat er een ‘nieuwe receptuur’ is. Hij stelt voor om eerlijk te zijn over het feit dat er minder zout in zit vanwege gezondheidsredenen.

@snackspert

Ik denk het antwoord te hebben 😅

♬ origineel geluid – snackspert

1. Waarom zetten ze dit niet gewoon op de verpakkingen?
2. Viel mij ook al op dat de smaak anders is, snap nu wel waarom!
3. Ontzettend jammer dat het niet gewoon eerlijk vermeld wordt.
4. Op deze manier worden we dus allemaal voor de gek gehouden.
5, Nu snap ik waarom chips wat flauwer smaakt!

author avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven