Let op: Deze zeven tekenen kunnen wijzen op diabetes!

diaba 1jpg

Volgens Diena Halbertsma, directeur van het Diabetes Fonds, dreigt er een diabetesgolf als er geen actie wordt ondernomen.

Vandaag publiceert het fonds schattingen van de Universiteit van Maastricht, waaruit blijkt dat ongeveer één op de vijf mensen tussen 40 en 75 jaar momenteel prediabetes heeft.

Dit stadium vormt een voorstadium van diabetes type 2, waarin het lichaam ongemerkt al schade oploopt. Ontdek hier hoe je diabetes type 2 zou kunnen identificeren.

Het Diabetes Fonds lanceert een campagne tegen (pre)diabetes, inclusief een test om je risico te beoordelen. Eerder heeft Metro al verslag gedaan van de aanbevolen dagelijkse suikerinname.

Op dit moment hebben naar schatting 1,4 miljoen mensen prediabetes, vergeleken met 1,1 miljoen in 2018. Bovendien zijn er nu 1,1 miljoen mensen met diabetes.

“En dit aantal blijft groeien. Bijna duizend mensen krijgen elke week de diagnose diabetes type 2,” aldus kinderartsen die ook steeds vaker kinderen en jongeren met de aandoening of het voorstadium ervan zien.


Volgens Halbertsma is er een opkomende zorgwekkende trend: “Het aantal mensen met een hoog diabetesrisico is alarmerend.” De Zuid-Limburgse bevolking werd tien jaar lang gevolgd in een Maastrichtse studie.


Halbertsma constateert: “Binnen acht jaar ontwikkelt 14 procent van mensen met prediabetes diabetes type 2, wat neerkomt op ongeveer 200.000 mensen alleen al tussen de 40 en 75 jaar.”


Diabetes type 1 is aangeboren, terwijl diabetes type 2 zich later in het leven kan manifesteren.


Volgens Thuisarts ontwikkelt diabetes zich door een teveel aan suiker in het bloed, veroorzaakt doordat cellen niet goed reageren op insuline, het hormoon dat suiker van het bloed naar de cellen transporteert. Diabetes type 2 kan zich lange tijd zonder symptomen manifesteren. Mogelijke symptomen om op te letten zijn:


  • Vermoeidheid
  • Gewichtsverlies
  • Veel dorst
  • Frequent plassen
  • Regelmatige blaasontsteking
  • Bij vrouwen: jeuk aan de schaamlippen
  • Bij mannen: ontsteking van de eikel

Lange onbehandelde hoge bloedsuikers kunnen schade toebrengen, wat verschillende symptomen kan veroorzaken zoals slecht zicht, pijn en tintelingen in armen en benen, loopproblemen, verminderd gevoel in voeten en slecht genezende wondjes. Bij het herkennen van deze symptomen is het raadzaam om een arts te raadplegen.


Door middel van de test van het Diabetes Fonds is het mogelijk om het risico op diabetes type 2 te controleren. Het is vaak het geval dat mensen niet bewust zijn van hun risico.


Zij ervaren vaak geen symptomen gedurende lange tijd en gaan ervan uit dat ze gezond genoeg eten of nog te jong zijn. “Het is essentieel om te weten dat je risico loopt, ruim voordat de diagnose wordt gesteld.”


”Op tijd ingrijpen, betekent dat de schade nog enigszins beperkt kan worden en dat de ziekte mogelijk voorkomen kan worden,” verklaart het fonds.


Volgens de organisatie is het zeker niet “mogelijk om goed te leven” met diabetes, zoals vaak wordt beweerd. “De kans op gezondheidsproblemen, zoals hart- en vaatziekten, nierproblemen en oogproblemen, is groter,” zegt Halbertsma.


1. Belangrijk om deze symptomen te weten en te herkennen!
2. Deze zeven symptomen kunnen wijzen op type 2
3. Niet alle symptomen tussen mannen en vrouwen zijn hetzelfde!
4. Mocht je last hebben van deze klachten, raadpleeg dan je dokter!
5. Dit zijn de meest voorkomende symptomen!

author avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven