Deskundigen waarschuwen: Meer kinderen zonder zwemdiploma door hoge kosten zwemlessen!

zwemles 1jpg

Experts waarschuwen dat door de stijgende kosten van zwemlessen steeds meer Nederlandse kinderen moeite hebben om een zwemdiploma te behalen.

Voor veel kinderen is het noodzakelijk te stoppen met zwemlessen doordat hun ouders niet langer in staat zijn om de verhoogde tarieven te voldoen.

Onderzoek van Nieuwsuur toont aan dat de prijzen van zwemlessen de afgelopen jaren aanzienlijk zijn gestegen.

Vanaf 2018 betalen ouders gemiddeld bijna 30 procent meer voor zwemlessen. In sommige gemeenten is dit zelfs gestegen tot 70 procent.

Ter vergelijking: de gemiddelde prijsstijging van producten en diensten in Nederland is 21 procent.

Op dit moment bedraagt de gemiddelde prijs voor een zwemles 12 euro, tegenover 9 euro in het verleden. Om alleen al het A-diploma te behalen zijn ongeveer zestig lessen nodig, wat ouders meer dan 700 euro kost.

Volgens Remco Hoekman, directeur van het Mulier Instituut, dat sportonderzoek doet, zien ouders het belang van zwemlessen maar kiezen ze toch om te stoppen, was de conclusie van een gesprek met de NOS.

Het is zorgwekkend, omdat je wilt dat zwemveiligheid voor iedereen toegankelijk is en dat alle kinderen de mogelijkheid hebben om een A-, B- en C-diploma te halen.

Volgens cijfers van het CBS is het aantal kinderen zonder zwemdiploma gestegen van 6 procent naar 13 procent sinds 2018.

Zwembaden schrijven de stijgende kosten vooral toe aan de hogere energietarieven, aangezien het veel kost om een zwembad warm en schoon te houden.

In 2022 heeft de overheid zwembaden gesteund met een noodfonds van 207 miljoen euro, maar uitbaters melden dat dit niet alle problemen oplost. Een stijging in personeelskosten en een tekort aan badmeesters spelen ook een rol.

Eén manier waarop sommige gemeenten ouders ondersteunen, is via (sport)fondsen die kunnen helpen met de kosten van zwemlessen voor kinderen. Deze financiële hulp kan geheel of gedeeltelijk zijn.

Desondanks is het belangrijk op te merken dat niet alle gemeenten in Nederland deze financiële regelingen aanbieden. Ook maken niet alle ouders die mogelijk financiële ondersteuning nodig hebben, gebruik van deze fondsen. Het Mulier Instituut heeft hier zorgen over geuit:

“Er zou meer gelijkheid moeten zijn in de toegang tot armoederegelingen die door gemeenten worden aangeboden. De plek waar iemand woont, zou niet bepalend mogen zijn voor de toegang tot dit soort regelingen.”

1. Vandaag de dag ben je dit bedrag kwijt aan 1 zwemles!
2. Wat een bizarre stijging, voor velen niet meer haalbaar.
3. Dit is het gemiddelde bedrag voor het behalen van een A-diploma…
4. Zwemveiligheid is zo belangrijk maar gewoon niet meer te betalen!
5. Ik schrik van de prijsstijging. Niet normaal!

author avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven