Deskundigen waarschuwen voor veel hooikoorts bij huisdieren: Let op de klachten!

hk 1jpg

Er staat onze trouwe viervoeters een zomer vol geurig speurwerk te wachten, vanwege de voorspelde toename van pollen die hooikoorts zullen veroorzaken bij zowel mensen als dieren.

Millioenen katten en honden zullen een zware zomer tegemoet gaan als gevolg van een hooikoortsuitbraak die ook onze geliefde dieren zal treffen.

Deskundigen op het gebied van gezondheid raden aan om je voor te bereiden op de overvloedige pollen die het land zullen overspoelen na een reeks zonnige periodes.

Dierenartsen benadrukken dat het allergieseizoen net zo onplezierig kan zijn voor onze harige metgezellen, waarbij één op de tien honden hooikoorts krijgt.

Hondenbezitters worden geadviseerd om hun viervoeters niet meer in het gras te laten rollen en ze regelmatig te baden en te trimmen om ze buiten de gevarenzone te houden.

Ook wordt aangeraden om honden uit te laten wanneer de concentratie van pollen laag is. Voor katten, die ook last kunnen hebben van allergieën, is het belangrijk om hen zoveel mogelijk binnen te houden, vooral tijdens periodes met veel pollen in de lucht.

Als huisdieren reageren op pollen, kan de dierenarts antihistaminetabletten voorschrijven om de symptomen te verlichten.


Bij sommige katten kan een jeukende huid optreden als reactie op pollen, wat in bepaalde gevallen kan leiden tot de noodzaak van levenslange medicatie.


Het wordt aanbevolen voor eigenaren van zowel honden als katten om hun huisdieren naar een dierenarts te brengen als zij symptomen van hooikoorts vertonen, om andere gezondheidsproblemen uit te sluiten.


Er zijn enkele effectieve maatregelen die kunnen worden genomen om hooikoortssymptomen bij huisdieren te verminderen, waaronder regelmatig borstelen om pollen te verwijderen die in hun vacht kunnen blijven hangen.


Door hun poten schoon te maken na elke wandeling, kan worden voorkomen dat huisdieren pollen mee naar binnen brengen. Daarnaast kan het gebruik van luchtreinigers helpen om de hoeveelheid pollen in huis te verminderen.


Het kan ook handig zijn om de tijden te kennen waarop de pollenconcentratie het hoogst is en op die momenten binnenshuis te blijven.


Tijdige herkenning van symptomen is van vitaal belang. Wanneer je huisdier bepaald gedrag vertoont, kan dit wijzen op hooikoorts. Preventieve maatregelen kunnen genomen worden om dit te voorkomen. Als de symptomen aanhouden, is het raadzaam om professioneel advies in te winnen.

1. Zorg dat je de symptomen op tijd herkent!
    2. Wanneer je hond of kat dit doet kan het zijn dat er sprake is van hooikoorts!
    3. Gelukkig kun je dit doen om het te voorkomen!
    4. Bij deze symptomen is het raadzaam om de dierenarts te raadplegen!
    5. Op deze manier laat je huisdier zien dat er sprake kan zijn van hooikoorts!

Onze viervoeters staan een zomer vol gesnuffel te wachten, aangezien Nederland is gewaarschuwd voor een opkomende golf van pollen die…

author avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven