Deskundigen raden af om het snel-wasprogramma van je wasmachine te gebruiken

wasmjpg

Er zijn andere manieren om je tijd te besteden dan aan het doen van de was, wat voor veel mensen geen favoriete bezigheid is. Echter, die wachtende stapel kleding moet toch echt weggewerkt worden.

Heb je er wel eens aan gedacht dat dit ook een vorm van zelfzorg kan zijn? Ook al lijkt het snelwasprogramma van 15 minuten aantrekkelijk, het is minder eenvoudig dan het lijkt.

Er zijn zelfs experts die het gebruik van dit programma volledig afraden. Waarom is dat? Laten we dat eens bekijken. Het snelwasprogramma kan handig zijn voor kleding zonder hardnekkige vlekken.

Voor kleding met bijvoorbeeld wijn- of olievlekken is dit programma echter niet effectief. Misschien werkt het wel voor licht vervuilde kleding, maar op het gebied van energiebesparing schiet het tekort.

Ondanks de korte duur van het programma moet de machine in die tijd veel energie verbruiken, wat op de lange termijn leidt tot een hoger energieverbruik.

Dit resulteert niet in kostenbesparingen en is bovendien niet milieuvriendelijk. Vergeet ook niet dat het beter is om je spijkerbroeken niet te vaak te wassen.


In situaties waarin tijd dringt, kan het gebruik van het snelwasprogramma aantrekkelijk lijken. Echter, dit programma kan mogelijk schade toebrengen aan je kleding. Gelukkig bevatten recentere wasmachines een handige functie waarmee je de starttijd van de was kunt instellen.


Je hebt de mogelijkheid om de was klaar te hebben zodra je terugkomt van je werk. Eerst voeg je de was, wasmiddel en eventueel wasverzachter toe, kiest vervolgens het juiste programma en stelt de gewenste starttijd in. Dit kan je dag aanzienlijk efficiënter maken.


Overweeg investering in een modernere wasmachine als je momenteel een ouder model gebruikt. Nieuwere modellen zijn over het algemeen efficiënter, verbruiken minder water en energie. Indien je energie wilt besparen met je huidige wasmachine, sla dan het voorwasprogramma over.


Voor licht vervuilde kleding is het raadzaam om de temperatuur op 30 of 40 graden in te stellen. Wees echter gewaarschuwd dat deze instelling niet effectief zal zijn voor kledingstukken met hardnekkige vlekken zoals rode wijn.


1. Nooit geweten, krom dat deze keuze aanwezig is!
2. Gebruik dit programma regelmatig maar dat ga ik nu niet meer doen.
3. Heel veel mensen weten dit niet!
4. Dit had ik veel eerder moeten weten
5. Wedden dat jij dit niet weet!?

author avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven