Klanten van Vattenfall betalen meer voor terugleveren zonne-energie per 1 juli.

zon 1jpg

Zonnepaneelbezitters bij Vattenfall zullen binnenkort een vergoeding moeten betalen voor de elektriciteit die zij terugleveren aan het elektriciteitsnet.

Met ingang van 1 juli zal deze nieuwe regeling van kracht zijn voor bestaande klanten met een variabel contract, maar ook voor nieuwe vaste contracten die op die datum ingaan.

De hoogte van de vergoeding die Vattenfall in rekening brengt, is afhankelijk van de hoeveelheid teruggeleverde energie. Klanten die jaarlijks minder dan 500 kWh terugleveren, betalen geen vergoeding.

Voor terugleveringen vanaf 500 kWh zullen er wel kosten in rekening worden gebracht. De vergoeding voor de eerste 500 tot 750 kWh bedraagt 56 euro per jaar.

Bij hogere terugleveringen zullen de kosten verder stijgen. Diverse andere energiemaatschappijen, waaronder Eneco, Greenchoice en Vandebron, hebben eerder vergelijkbare maatregelen genomen.

Naar verluidt worden zonnepaneelbezitters nu door vrijwel alle Nederlandse energiemaatschappijen extra belast, volgens prijsvergelijker Energievergelijk.nl.


Door de salderingsregeling kunnen klanten met zonnepanelen stroom terugleveren en dit verrekenen met hun eigen verbruik, wat de kosten doet stijgen.


Zonnepaneelbezitters ontvangen een hogere vergoeding tijdens piekmomenten van vraag en weinig aanbod, terwijl ze doorgaans stroom terugleveren wanneer er een overschot aan goedkope elektriciteit is.


Energiebedrijven voerden terugleverkosten in nadat een voorstel om de salderingsregeling af te bouwen werd afgewezen door de Eerste Kamer dit jaar.


Ondanks de extra kosten blijft Vattenfall benadrukken dat investeren in zonnepanelen aantrekkelijk blijft.


1. Hoor jij bij die groep die niets hoeft terug te betalen?
2. Vanaf 1 juli geldt deze nieuwe regeling voor zowel klanten met een variabel contract als voor nieuwe vaste contracten
3. Zonnepaneelbezitters worden door de energiebedrijven extra belast.
4. Dat is nou weer jammer…
5. Hoor jij bij die groep die niets hoeft terug te betalen?

author avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven