Wat je niet onder de gootsteen moet bewaren

gootjpg

Er is vaak een overvloed aan schoonmaakmiddelen, doeken, borsteltjes en andere spullen onder de gootsteen die tijdelijk geen andere opslagplek hebben.

Het lijkt alsof het een opslagruimte is voor allerlei willekeurige items. Toch zijn er items die beter elders kunnen worden bewaard.

Hoewel het verleidelijk is om alle schoonmaakmiddelen onder de gootsteen te bewaren omdat ze dicht bij water zijn en allemaal bij elkaar zitten, is dit volgens onderzoek niet altijd de beste keuze.

Het is af te raden om chemische schoonmaakmiddelen, zoals ammoniak of wasbenzine, binnen handbereik van kleine kinderen of huisdieren op te bergen.

Vooral niet zo laag bij de grond. Als deze producten niet goed worden afgesloten, kunnen ze reageren met andere middelen en irritatie veroorzaken bij contact. Het is beter om deze op een hogere plek op te bergen, of ergens in een schuur of berging.

Daarnaast moeten items die gemakkelijk vlam kunnen vatten, zoals

Plaats geen spuitbussen en verfpotten in het kastje onder de gootsteen.

Vermijd het kastje dicht bij het fornuis, vooral bij gasfornuizen, vanwege mogelijke brandgevaarlijke situaties. Het is van essentieel belang om in huis brand te voorkomen.

Houd rekening met waterleidingen direct boven dit kastje, wat kan leiden tot waterlekkage. Voorkom dat water deze ruimte binnendringt.

Vermijd het bewaren van wc-papier of keukenrollen in dit kastje vanwege mogelijke waterlekken. Een voorraadkast is een geschiktere opbergplek.

Elektrische apparaten zoals een broodrooster of tostiapparaat kun je beter niet opbergen vanwege de kans op roestvorming door vocht.

Deze voorzorgsmaatregelen zijn belangrijk om risico’s op brandgevaar en waterschade te minimaliseren.


Door slimme huisdieren kunnen gevaarlijke situaties ontstaan wanneer ze toegang hebben tot kastjes en deurtjes kunnen openen om potentieel schadelijke producten te onderzoeken.


Om dit te voorkomen is het verstandig om dierensnacks op een veilige plek te bewaren en om chemische schoonmaakproducten elders, zoals een schuur of berging, op te bergen.


Het bewaren van dierenvoeding in dezelfde kast is geen goed idee, aangezien de geur van schoonmaakmiddelen de voeding kan aantasten. Daarom is het aan te raden om dierenvoeding op een veilige, afgesloten plek te bewaren.


Hoewel je misschien zou denken dat het het veiligst is om het kastje leeg te houden, is dit niet noodzakelijk.


Je kunt nog steeds dagelijkse benodigdheden zoals afwasmiddel, vaatwastabletten, schoonmaakdoekjes en de afwasborstel veilig in deze kast bewaren.


Belangrijk advies wordt gegeven met betrekking tot het omgaan met chemische en brandbare producten, waarbij het cruciaal is om ervoor te zorgen dat alle producten goed zijn afgesloten.


1. Het is eerlijk om toe te geven dat zelfs ik dit verkeerd doe.
2. Wat eigenlijk niet in de kast hoort, staat er toch in bij mij.
3. Ik had er nooit echt bij stilgestaan, om eerlijk te zijn.
4. Ik vraag me af of jij hetzelfde fout doet…?
5. Hier is een handige lijst van wat je niet in het gootsteenkastje moet bewaren!

author avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven