iDeal wordt binnenkort vervangen door een nieuw betaalsysteem

WhatsApp Image 2024 05 12 at 202942jpg

Als je regelmatig online winkelt bij Nederlandse webshops, ken je vast iDeal, een veelgebruikte betalingsmethode in het Nederlandse e-commercelandschap.

Maar er zijn grote veranderingen op komst voor iDeal. De bekende betaalmethode zal binnenkort een complete transformatie ondergaan. Dit is wat je moet weten.

Vanaf 2004 werd iDeal gelanceerd door grote Nederlandse banken zoals ABN Amro, ING Bank, Postbank en Rabobank.

Deze samenwerking resulteerde in de creatie van een uniforme betaalmethode die het online bankieren aanzienlijk vereenvoudigde. Dit was een positieve ontwikkeling gezien elke bank destijds zijn eigen systeem hanteerde.

Een jaar later, in 2005, werd iDeal officieel gelanceerd en in 2006 werd het beheer overgedragen aan Currence door de oprichtende banken.

Onlangs is er aangekondigd dat er een significante verandering op til is:

De overname van iDeal door het European Payments Initiative (EPI) is een feit.

Ondergaande een grondige modernisering, staat iDeal op het punt een aanzienlijk aantal transacties per jaar te verwerken.

Volgens Daniel van Delft van Currence, zal er een update plaatsvinden in april. Gebruikers krijgen dan de mogelijkheid om een persoonlijk iDeal-profiel aan te maken voor een sneller afrekenproces.

Nieuwe functies zoals het uitstellen van betalingen of betalen in termijnen zullen worden ondersteund door dit profiel.

Terwijl de veiligheid van het nieuwe systeem wordt benadrukt, zal iDeal uiteindelijk plaatsmaken voor een nog geavanceerder betaalsysteem.

Het EPI heeft plannen om later dit jaar in Frankrijk en Duitsland ‘Wero’ te introduceren, een systeem vergelijkbaar met Tikkie maar met meer functionaliteiten, waaronder opties voor overschrijvingen, achteraf betalen en pinbetalingen.


Zodra alles in Nederland gereed is, zal de overgang naar Wero plaatsvinden. Volgens Van Delft zal het nieuwe systeem een verbetering zijn in vergelijking met iDeal, dat zal verdwijnen. Er zijn echter critici die zich afvragen of deze verandering de weg zal effenen voor een digitale euro.


Gaat deze verandering de weg vrijmaken voor de digitale euro?

author avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven