Deskundigen waarschuwen: Minder kinderen halen hun zwemdiploma door dure zwemlessen!

zwemles 1jpg

Experts waarschuwen dat vanwege de toenemende kosten van zwemlessen steeds meer Nederlandse kinderen geen zwemdiploma behalen.

Veel ouders kunnen of willen de verhoogde tarieven niet meer betalen, waardoor hun kinderen vaak moeten stoppen met zwemlessen.

Onderzoek door Nieuwsuur toont aan dat de prijzen van zwemlessen de afgelopen jaren aanzienlijk zijn gestegen.

Sinds 2018 is het gemiddelde tarief voor zwemlessen bijna 30 procent gestegen, en in sommige gemeenten zelfs met 70 procent.

Ter vergelijking, de gemiddelde prijsstijging van goederen en diensten in Nederland bedraagt 21 procent.

Gemiddeld kost een zwemles nu 12 euro, in plaats van de vroegere 9 euro. Het behalen van slechts een A-diploma vereist ongeveer zestig lessen, wat ouders meer dan 700 euro kan kosten.

Volgens Remco Hoekman, directeur van het Mulier Instituut, dat sportonderzoek doet, zien ouders wel het belang van zwemlessen, maar besluiten ze toch te stoppen, aldus een gesprek met de NOS.

Het feit dat het aantal kinderen zonder zwemdiploma sinds 2018 is gestegen van 6 procent naar 13 procent, is zorgwekkend, volgens cijfers van het CBS.

Met betrekking tot de stijgende kosten wijzen zwembaden voornamelijk naar de hogere energietarieven, aangezien het onderhouden van een zwembad warmte en reinheid met zich meebrengt en dus veel geld kost.

In 2022 heeft de overheid zwembaden gesteund met een noodfonds van 207 miljoen euro, maar volgens de exploitanten lost dit niet alle problemen op. Daarnaast zijn ook de personeelskosten gestegen en is er een tekort aan badmeesters.

Er zijn (sport)fondsen beschikbaar in bepaalde gemeenten om ouders te ondersteunen bij de financiering van de zwemlessen van hun kinderen, al dan niet volledig.

Helaas heeft niet elke gemeente in Nederland een dergelijk fonds en maken niet alle ouders die financiële ondersteuning nodig hebben hiervan gebruik. Dit wordt als zorgwekkend beschouwd door het Mulier Instituut:

“Het is van belang dat de armoederegelingen van gemeenten toegankelijker worden gemaakt om de ongelijkheid te verminderen. Het recht op deze regelingen mag niet afhankelijk zijn van de woonplaats.”

1. Vandaag de dag ben je dit bedrag kwijt aan 1 zwemles!
2. Wat een bizarre stijging, voor velen niet meer haalbaar.
3. Dit is het gemiddelde bedrag voor het behalen van een A-diploma…
4. Zwemveiligheid is zo belangrijk maar gewoon niet meer te betalen!
5. Ik schrik van de prijsstijging. Niet normaal!

author avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven