Twee spannende dagen voor weerkundigen: regenbuien, waarschuwingscode geel en overstromingen!

re 1jpg

Vandaag voorspelt meteoroloog Thijs Smink van Buienradar stevige buien in het noorden en westen van ons land.

Voor deze gebieden heeft het KNMI code geel afgekondigd, terwijl dit morgen geldt voor een groot deel van het zuiden en midden van Nederland.

Deze buien, die ook popcornbuien worden genoemd, ontstaan plotseling en zijn lastig te voorspellen.

“Als ze zich boven je hoofd vormen, kun je regen, onweer, kleine hagelstenen van 0,5 tot 1 cm en windstoten tot zo’n 60 km/u verwachten,” aldus Smink.

Vandaag stijgt de temperatuur tot ongeveer 21 graden. Morgen belooft een boeiende dag te worden voor meteorologen, volgens Smink.

De dag begint drukkend met vochtige, warme lucht uit het oosten, en de temperatuur loopt op tot zo’n 24 graden.


Er zullen buien vanuit het zuiden over het land trekken in de middag en avond, beginnend in Limburg en verder naar het noorden in de nacht.


“Morgenavond is er waarschijnlijk plaatselijk wateroverlast,” waarschuwt Smink. “Er valt regen, onweer, hagel en windstoten van 60 kilometer per uur, maar dan allemaal wat intenser dan vandaag.”


De buien houden langer aan en er kan plaatselijk zo’n 40 millimeter regen vallen. “Dat is veel, aangezien gemiddeld in de hele maand mei zo’n 55 millimeter valt.”


“In het noorden was het tot nu toe vrij droog, maar op sommige plekken in het zuiden is al 110 tot 120 millimeter gevallen. De kans op wateroverlast is daar het grootst omdat de grond al verzadigd is.”


Woensdag wordt een grijze en frissere dag met mogelijk nog enige tijd regen, verwacht Smink. Maar donderdag zal de zon af en toe schijnen en wordt het ongeveer 20 graden.


1. Dit voorspelt weinig goeds
2. Deze regio’s gaan het zwaar krijgen
3. Belangrijk om hier rekening mee te houden
4. Vooral morgen wordt het een interessante dag
5. Mag toch hopen dat het ons land even overslaat

author avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven