Veel naaktslakken gevonden: Zo houd je ze weg uit je tuin!

ns 1jpg

Op dit moment hebben veel tuiniers te maken met een overvloed aan naaktslakken, wat een probleem vormt voor liefhebbers van tuinieren.

Hoe kun je ervoor zorgen dat deze slijmerige bezoekers jouw tuin links laten liggen? Daarvoor hebben we een oplossing in dit artikel.

Eerst moeten we begrijpen waarom er momenteel zoveel naaktslakken tevoorschijn komen, en dat heeft alles te maken met het aanhoudende natte weer.

Door de overvloedige regenval gedijen naaktslakken goed in vochtige omstandigheden en zijn jouw planten een aantrekkelijke prooi voor hen.

Bij Volkstuinvereniging IJlst ervaren ze dit ook: “De slakken zijn niet beperkt tot de ochtenduren. Er zijn er nu zoveel dat ze zelfs overdag actief zijn,” zo meldt de vereniging.

De grote vraag blijft: hoe kun je van deze slakkenplaag afkomen? Vera Greutink uit Enschede deelt een effectieve oplossing.

Er is nog geen enkele slak gevonden, ondanks haar inspanningen in de tuin.

Volgens Greutink heeft dit te maken met haar permacultuur-tuiniermethode: “We tuinieren volgens permacultuur. Dat wil zeggen: niet spitten, met rust laten.”

In de onomgespitte grond leven insecten die slakken en hun eitjes opeten, waardoor er uiteindelijk minder slakken zijn, of zelfs geen.

Naast deze methode heeft Vera ook kikkers in een vijver en een egel in de tuin, die ook helpen bij het controleren van de slakkenpopulatie.

Bovendien bedekt ze de grond met organisch materiaal zoals stro, bladeren of grasmaaisel, wat verrassend genoeg geen hoge kosten met zich meebrengt.

“Hoe langer je deze manier van tuinieren uitvoert, des te minder slakken er zijn,” legt Greutink uit, hoewel het effect niet direct merkbaar is.

“Er is verbetering na verloop van tijd. Het draait niet om slakken verwijderen, maar om het evenwicht creëren.”

Door deze strategieën toe te passen, kun je een tuin zonder naaktslakken behouden en tegelijkertijd een gezonde, evenwichtige leefomgeving voor je flora en fauna creëren.

1. Stoppen met deze handeling zal het probleem oplossen.
2. We maken de omgeving aantrekkelijk voor de naaktslakken.
3. De aanpak is eenvoudig en voordelig.
4. Dit helpt om van de grote hoeveelheid slakken af te komen.
5. Ik ga direct deze methode gebruiken!

author avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven