Veel naaktslakken in je tuin? Zo hou je ze weg!

ns 1jpg

Op dit moment hebben veel tuiniers te maken met een vervelende toename van naaktslakken. Deze glibberige bezoekers vormen een uitdaging voor liefhebbers van tuinieren.

Maar hoe kun je ervoor zorgen dat deze slijmerige wezens uit je tuin wegblijven? In dit artikel presenteren we een oplossing.

Eerst moeten we begrijpen waarom er momenteel zoveel naaktslakken tevoorschijn komen. Dit heeft alles te maken met de aanhoudende natte weersomstandigheden.

Door de aanhoudende regen zijn de omstandigheden ideaal voor naaktslakken. Bovendien zijn de planten in jouw tuin een aantrekkelijke voedselbron voor ze.

Volkstuinvereniging IJlst ervaart hetzelfde probleem: “Ze zijn nu ook overdag actief, niet alleen ’s ochtends. Het aantal slakken is momenteel zo groot dat ze gedurende de dag ronddwalen,” aldus de vereniging.

De grote vraag is natuurlijk: hoe kun je van deze slakkenoverlast afkomen? Vera Greutink uit Enschede heeft een effectieve methode ontdekt en tot nu toe geen enkele naaktslak gezien. Hoe

Misschien dat dit kan?

Volgens Greutink is het resultaat van haar manier van tuinieren gebaseerd op permacultuur. Ze zegt: “We tuinieren volgens permacultuur. Niet spitten en met rust laten.”

In de onomgespitte grond leven insecten die slakken en hun eitjes opeten, wat resulteert in minder of zelfs geen slakken.

Vera heeft ook kikkers en een egel in haar tuin, die helpen bij het controleren van de slakkenpopulatie.

Bovendien bedekt ze de grond met organische materialen zoals stro, bladeren of grasmaaisel, wat op de lange termijn de slakkenpopulatie vermindert.

Greutink legt uit: “Na verloop van tijd zul je merken dat er minder slakken zijn door deze tuiniermethode, al merk je niet direct verschil.”


“Het vinden van evenwicht is de sleutel tot verbetering in plaats van simpelweg slakken te verwijderen.”


Door het implementeren van deze strategieën, is het mogelijk om je tuin te beschermen tegen naaktslakken en tegelijkertijd een gezonde leefomgeving voor zowel planten als dieren te creëren.


1. Het stoppen hiervan kan een einde maken aan de invasie.
2. Wij zijn degene die de naaktslakken naar ons toe lokken.
3. Een eenvoudige en voordelige aanpak.
4. Dit kan helpen om de grote populatie slakken te verminderen.
5. Ik ga direct aan de slag met deze methode!

author avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven