Dit kan de reden zijn dat je ’s nachts vaak moet plassen als vrouw.

blaasjpg

Een aandoening die vaak wordt verward met een blaasontsteking vanwege vergelijkbare symptomen, is het blaaspijnsyndroom, een chronische aandoening die de blaas beïnvloedt.

In tegenstelling tot een blaasontsteking wordt het blaaspijnsyndroom niet veroorzaakt door bacteriën en is het ongevoelig voor antibiotica.

De ontsteking van de blaaswand die kenmerkend is voor dit syndroom kan verschillende oorzaken hebben, zoals virale infecties, chirurgische ingrepen, allergieën of problemen met het immuunsysteem.

Hoewel stress niet direct de oorzaak is van dit syndroom, kan het wel de symptomen verergeren.

Een interessant gegeven is dat hormonale veranderingen, zoals de afname van oestrogeen tijdens de menopauze, ook een rol kunnen spelen bij dit syndroom.

Deze veranderingen kunnen het slijmvlies van de plasbuis dunner maken, waardoor de bescherming tegen bacteriën afneemt en de kans op een blaasontsteking toeneemt.

Ervaart ongeveer 20% van de vrouwen boven de 65 jaar regelmatig blaasontstekingen, en deze hormonale verschuivingen kunnen bijdragen aan het ontstaan of verergeren van blaaspijnsyndroom.

Divers zijn de symptomen van blaaspijnsyndroom en kunnen aanzienlijke hinder veroorzaken in het dagelijks leven.

Zie je vaak klachten zoals frequente drang om te plassen, ook ’s nachts, pijn in de onderbuik die uitstraalt naar rug, lies en zij, en pijn rond de vagina.

Aanwezig voor de menstruatie en toenemend naarmate de blaas voller wordt, terwijl plassen tijdelijk verlichting kan brengen, kan deze pijn erger worden.

Behandelingsopties verschillen en zijn afhankelijk van de individuele situatie van de patiënt. Methoden omvatten medicatie zoals ontstekingsremmers en pijnstillers, blaasspoelingen, het oprekken van de blaaswand, en in geval van menopauze-gerelateerd blaaspijnsyndroom kan lokaal aangebracht oestrogeen soms verlichting brengen.

Het is verstandig om de klachten van blaaspijnsyndroom te minimaliseren,

Om bepaalde irriterende stoffen te vermijden.

Denk hierbij aan scherpe kruiden, cafeïne, koolzuurhoudende dranken, alcohol, citrusvruchten, tomaten, bananen, stress en koude omgevingen.

Deze inzichten bieden een beter begrip van blaaspijnsyndroom en de beschikbare behandelingen, evenals preventieve maatregelen die genomen kunnen worden om de symptomen te beheersen.

Ik heb dit inderdaad nooit geweten!

author avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven