Omgaan met een narcist: Hoe herken je de signalen?

nar 1jpg

Er wordt vaak op een luchtige manier gesproken over het begrip ‘narcisme’, maar de realiteit erachter is complex. Stel je voor dat je te maken hebt met een vriend of partner die narcistische eigenschappen vertoont. Dat kan een grote uitdaging zijn.


Narcisten manifesteren zich op verschillende manieren; sommigen zijn openlijk in hun gedrag, terwijl anderen subtieler te werk gaan. Met name de subtielere narcisten kunnen schadelijk zijn voor je zelfbeeld.


Het herkennen van een narcist kan aan hun immense zelfverzekerdheid liggen. Ze houden van conflicten en willen altijd gelijk hebben.


Ze zijn koppig en luisteren slecht naar anderen vanwege hun egocentrische wereldbeeld. Opvallend is dat narcisten vaak ruzies veroorzaken.


De neiging tot het uitlokken van ruzies is een indicatie dat je te maken hebt met een narcist, zelfs wanneer jij niet op conflict uit bent. Een narcist beschouwt zichzelf als superieur aan anderen, ook aan jou.


Tijdens een conflict kun je dit merken aan de kwetsende opmerkingen die ze maken, zoals: “Zonder mij ben je niks!” Dergelijke uitspraken tonen aan dat een narcist voornamelijk bewondering heeft voor zichzelf.

In conflicts vertonen narcisten vaak bepaalde gedragingen. Over deze gedragingen wordt gezegd: Schuld afschuiven. Het is zeldzaam dat narcisten verantwoordelijkheid nemen voor hun acties en ze wijzen vaak anderen de schuld toe.

Ontkenning van fouten: Het valt narcisten niet snel om toe te geven dat ze fouten maken. Meestal proberen ze hun gedrag te minimaliseren of zelfs te ontkennen.

Manipulatie: Narcisten hebben vaak een talent voor manipulatie. Ze proberen je gevoelens en gedachten te sturen, waardoor je in verwarring raakt.

Slachtofferrol: Soms spelen narcisten de rol van slachtoffer om medelijden op te wekken, zelfs als dat niet terecht is. Dit kan leiden tot onterechte schuldgevoelens bij anderen.

Arrogantie: Narcisten hebben vaak een overdreven gevoel van eigenwaarde en superioriteit, en kijken vaak neer op anderen.


Volgens een beschrijving van persoonlijkheid wordt gezegd dat narcisten: de onvolledigheid proberen te benadrukken, wat inhoudt dat ze proberen het gevoel te creëren dat je hun verwachtingen niet waar kunt maken om hun eigen onzekerheden te verbergen.


Het is essentieel om deze signalen te kunnen identificeren in een vroeg stadium, zodat je jezelf kunt beschermen tegen de mogelijk schadelijke invloed van een persoon met narcistische trekjes.


1. Dit zijn signalen die aangeven dat er mogelijk narcistisch gedrag in het spel is.
2. De realiteit blijkt vaak complexer dan gedacht.
3. Dit gedrag wordt helaas door velen herkend…
4. Deze specifieke gedragingen worden geassocieerd met narcisten.
5. Aan deze gedragingen kun je een narcist herkennen!

author avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven