Krappe maand? Tien tips om op je boodschappen te besparen.

Krappe maand? Tien tips om op je boodschappen te besparen.

Twintig euro voor een paar artikelen in jouw boodschappenmand, dezelfde boodschappen waar je een paar maanden geleden de helft ervoor betaalde. De prijzen stijgen door de inflatie en het zal voorlopig niet gaan dalen. Je kunt met deze tips tientallen euro’s per maand besparen.

Noteer ieder keer hoeveel je uitgeeft
Indien je meerdere keren per week boodschappen doet, weet je niet meer hoeveel je kwijt bent aan boodschappen ieder maand. Noteer het en reken uit hoeveel dat ieder week is. Past het in jouw budget? Dan ben je op de goede weg. Past het niet? Even minderen de week erop.

  1. Maak een lijst en controleer of je in huis hebt
    Het is zonde om dubbel boodschappen te doen. Controleer daarom altijd of je het thuis hebt liggen. Vooral voor verse producten is het zonde, houdbare producten kunnen nog even mee. Maak een boodschappenlijst en koop alleen wat erop staat!
  2. Plan in wat je gaat eten
    Zodra je jouw maaltijden inplant, weet je ook wat je moet kopen. Zo kun je niet meer kijken naar wat je die dag trek in hebt, maar heb je het al ingepland en gekocht. Een maaltijdenplan en een bijbehorend boodschappenlijst kun je één keer per week bijhouden. En zo houd je overzicht wat er in de voorraadkast ligt.
  3. Boodschappenbudget opstellen
    Door een budget voor jezelf op te stellen zorg je ervoor dat je overzicht houdt in jouw financiën. Geef je teveel uit vandaag? Volgend keer iets minderen en een balans houden.
  4. Zelfscanner gebruiken
    Dit is een geweldige uitvinding, vooral voor mensen die willen besparen op hun boodschappen. Je hebt hiermee zicht op de prijzen en hoeveel je bij de kassa gaat uitgeven.
  5. Voorgesneden producten vermijden
    Voorgesneden producten maken het leven zoveel makkelijker, maar ook duurder. Het scheelt veel in jouw portemonnee. Ongesneden producten blijven ook vaak langer vers dan gesneden producten.
  6. Budget variant
    A-merken zijn vaak aantrekkelijker omdat het duurder is. Je zou dan denken dat ze kwalitatiever en smakelijker zijn, maar dat is niet altijd het geval. Het scheelt veel geld en bovendien smaken de meeste huismerken bijna hetzelfde als de A-merken.
  7. Toko en buitenlandse supermarkten
    Producten zijn vaak goedkoper in toko’s en buitenlandse supermarkten en slagerijen. De markt is ook een plek waar je veel kunt kopen en weinig betaald.
  8. Seizoen producten
    Zomerfruit in de winter kosten heel veel geld, dus laten de meeste mensen de aardbeien in de winter staan. Heb je hier toch trek in? Kijk dan eens bij de diepvries van de supermarkt. Vaak zijn ze in de zomer al ingevroren en ook nog eens een stuk goedkoper. Groenten en fruit zijn nou eenmaal duurder als ze niet van het seizoen zijn, de diepvries of blik biedt hiervoor een uitkomst.
  9. Maak een challenge
    Daag jezelf uit om aan het eind van de maand wat over te houden. Zo houd je de lol er ook in en heb je aan het eind van de maand iets over om te sparen. Voor een leuke vakantie bijvoorbeeld.

Over de auteur

Scroll naar boven