Geheugen van man werkt maar dertig seconden: Kan geen herinneringen maken!

Geheugen van man werkt maar dertig seconden: Kan geen herinneringen maken!

Een 84-jarige Brit, Clive Wearing, staat bekend om zijn uitzonderlijke medische toestand: hij lijdt aan het ergste geval van geheugenverlies in de medische geschiedenis en is niet in staat om nieuwe herinneringen te vormen.


Als gevolg van zijn aandoening leeft hij constant in het heden, zonder in staat te zijn zich zijn verleden te herinneren.


Voor hem lijkt elke ontmoeting met zijn vrouw een eerste ontmoeting te zijn, wat bijna vijfhonderd keer per dag gebeurt.

In 1985 ontwikkelde hij zijn geheugenverlies na een milde herpesinfectie, wat leidde tot deze tragische situatie.

Clive’s geheugen functioneert slechts tussen zeven en dertig seconden. Hij herinnert zich niets uit zijn kindertijd, weet niet dat hij kinderen heeft, en herkent hen ook niet.

Zijn muzikale vermogen is echter niet aangetast; eerder was hij pianist en werkte hij bij de kathedraal van Westminster.

In 2007 werd Clive Wearing benoemd tot erelid van de Royal Society of Musicians vanwege zijn uitzonderlijke bijdrage aan de muziekwereld. Hij wordt beschouwd als een van de grootste dirigenten en muzikologen van de afgelopen eeuw. Zijn muziek heeft indruk gemaakt op zowel jonge als ervaren muzikanten en is regelmatig te horen op prestigieuze radiostations zoals Classic FM en BBC Radio 3.

Zijn vrouw Deborah schreef in 2005 een ontroerend boek genaamd ‘Forever Today’ over hun leven samen. Hierin beschrijft ze de impact van Clive’s aandoening op hun leven.

Ze beschrijft hoe elke keer dat Clive met zijn ogen knippert, zijn brein opnieuw wordt ‘gereset’ en hij een nieuwe wereld ervaart. Dit laat zien hoe aangrijpend en uitdagend het leven met zijn aandoening is.

Clive omschrijft zijn leven zelf als zeer moeilijk: “Ik heb nog

“Ik heb nooit iets gehoord, gezien, aangeraakt, of geroken. Het is alsof ik d00d ben.”

In een documentaire uit 2005 vertelt Clive dat hij zijn vroegere leven mist, maar niet weet hoe het was. Hij voelt zich als het ware ‘0verleden’, hoewel hij nog leeft.

Scroll naar boven