Gezond houden van het gebit: Dit zijn de zes meest veelvoorkomende fouten die we maken

Gezond houden van het gebit: Dit zijn de zes meest veelvoorkomende fouten die we maken

Op je tandenborstel bevinden zich meer dan een miljoen bacteriën. Hoewel de meeste onschadelijk zijn, kan een aantal toch schade aan je tanden veroorzaken. Dagelijks poetsen is essentieel om je tanden gezond te houden, maar sommige onbewuste fouten kunnen meer kwaad dan goed doen.

Na het tandenpoetsen je mond direct spoelen, waar je misschien aan gewend bent, kan het poetsen juist minder effectief maken. Het water verdunt namelijk de geconcentreerde fluoride in de tandpasta, waardoor je mogelijk niet alle voordelen ervan kunt benutten.


Als u gewoonlijk nog steeds de behoefte voelt om uw mond te spoelen, gebruik dan mondwater met fluoride om uw glazuur goed te beschermen. In de supermarkten zijn tal van merken en soorten mondwater verkrijgbaar, van fris tot pittig van smaak.


Als je ooit hebt gemerkt dat je een slechte adem hebt, hoe grondig je ook je tanden poetst, dan zou je ook kunnen overwegen je tong te poetsen. Je smaakpapillen bieden een perfecte omgeving voor bacteriën om zich te vermenigvuldigen, en door je tong over te slaan, zou dit uiteindelijk kunnen leiden tot een slechte adem.


Er is geen noodzaak om vaker dan eens per dag te flossen, aangezien schadelijke bacteriën tussen de vier en twaalf uur nodig hebben om zich te ontwikkelen, hoewel flossen een essentieel onderdeel vormt van uw mondhygiëneroutine en van essentieel belang is voor uw tandvlees.


Verkeerd flossen kan juist leiden tot tandvleesbeschadiging en het voorkomen van tandvleesaandoeningen tenietdoen. Voor het beste advies over hoe u het beste uw gebit kunt flossen, raadpleeg uw tandarts.


Er is een risico verbonden aan het langdurig gebruik van je oude favoriete tandenborstel. Het kan leiden tot de vorming van gaatjes en schade aan je tandvlees. Voedselresten kunnen tussen de borstelharen achterblijven.


Herhaaldelijk gebruik van dezelfde tandenborstel blootstelt je steeds opnieuw aan dezelfde bacteriën. Als je je tandenborstel in een vochtige badkamer bewaart, kan er schimmel ontstaan. Dus, als je zwarte vlekken op de borstelharen ziet, is het misschien tijd om je tandenborstel te vervangen.


Wanneer je eindelijk een tandpasta hebt ontdekt die wonderen doet voor je tanden, is het verleidelijk om er een voorraad van aan te leggen. Echter, kunnen de micro-organismen in je mond zich aanpassen aan een specifieke tandpasta, waardoor het poetsen minder effectief wordt.


Het is beter om je tandpasta elke 2-3 maanden te vervangen, en sommige tandartsen raden zelfs aan om ’s ochtends en ’s avonds verschillende soorten tandpasta te gebruiken. Daarom is het belangrijk om verschillende soorten tandpasta te gebruiken!

Na het eten kan het poetsen van je tanden helpen om schadelijke bacteriën op afstand te houden. Echter, direct na een maaltijd kan dit juist je tandglazuur verzwakken. Het wordt aanbevolen om 30 tot 60 minuten te wachten voordat je je tanden poetst, om je parelwitte tanden gezond te houden.

Scroll naar boven