Telegraaf komt met bizarre reportage: Asielzoeker vertelt dat stelen gewoon is

Telegraaf komt met zorgwekkende reportage: Asielzoeker vertelt dat stelen gewoon is

Volgens de lokale bewoners is de situatie in Ter Apel, een dorp in Groningen, de laatste tijd aanzienlijk verslechterd door toenemende overlast veroorzaakt door asielzoekers.

In oktober 2021 liep de situatie dusdanig uit de hand dat de veiligheidsregio Groningen een artikel 51-procedure startte vanwege de ernstige crisis door de groeiende toestroom van asielzoekers.

De overbevolking van het asielzoekerscentrum was schrijnend, met 750 asielzoekers in een nachtopvang die eigenlijk bedoeld was voor slechts 275 personen. Desondanks was er sprake van

Het kabinet heeft niet ingegrepen tijdens de crisis.

In april 2022 heeft Koen Schuiling, de burgemeester van Groningen, zich uitgesproken over de problematische omstandigheden in het asielzoekerscentrum en het gebrek aan mogelijkheden om de situatie te verbeteren.

Vanwege de capaciteitsproblemen moesten in augustus 2022 honderden asielzoekers buiten het asielzoekerscentrum overnachten.

Er is sprake van toenemende overlast in het dorp, waaronder diefstal, bedreigingen en ongewenste intimiteiten, resulterend in ernstige situaties.

De situatie heeft dusdanige ernst bereikt dat lokale winkeliers gezamenlijk een brief naar de gemeente hebben gestuurd, waarin ze aangeven dat het dorp “kapot” is.

Telegraaf-verslaggever Rick de Graaff bezocht het dorp en ontmoette daar een asielzoeker die het normaal vond dat hij eten had gestolen.

Beelden van inbraken die door bewoners in hun eigen huis zijn vastgelegd, zijn ook vrijgegeven door De Telegraaf, wat de ernst van de situatie verder illustreert.

Scroll naar boven