Transvrouw wil miss verkiezing winnen en anderen vooral inspireren!

Transvrouw wil miss verkiezing winnen en anderen vooral inspireren!

Een nieuwe kandidaat is opgestaan in de missverkiezingswereld. De 25-jarige Lennie Blockmans uit Antwerpen gaat de uitdaging aan, geïnspireerd door Nederland.

Lennie neemt deel aan de missverkiezing van 2024 en streeft ernaar om uiteindelijk Miss België te worden.

In een interview met Het Laatste Nieuws deelt de 25-jarige haar verhaal: “Toen ik jong was, droomde ik van kroontjes en jurken, maar die wereld leek ver weg voor een klein jongetje.”

Met mijn deelname wil ik anderen inspireren, zelfs als dat betekent dat ik onbereikbaar ben. Ik wil de verandering zijn die ik zelf wil zien.

Op school kreeg ik enkel te horen hoe mannen en vrouwen kinderen moeten maken. Dat had ik niets aan. Dus besloot ik dat ik zelf de verandering moest zijn.

Volgens Blockmans is de transitie alles behalve makkelijk.Ze refereert aan haar transitie als ‘de meest uitdagende hindernis in haar leven’.

“Het was zowel bevrijdend als beangstigend. Je gedachten draaien constant. Het idee om jezelf te laten opereren in een gezond lichaam, is dat echt nodig?”

“Maar daarna besef je meteen: onzin! Het is absoluut noodzakelijk. Na elke ingreep voelde ik euforie. Dat was de ultieme bevestiging die ik kon krijgen.”


Als kind was ik heel vrij in mijn expressie, flamboyant en verfijnd, zonder me daar vragen bij te stellen.


Op die leeftijd stond ik niet stil bij rollenpatronen en gender. Maar al snel bleek dat ik op jongens viel. Ik nam toen tot een duidelijke conclusie: ik was gay. Maar dat voelde niet correct. Er was meer, het was niet voldoende.

Toen Lennie 17 was, zag ze een interview met Caitlyn Jenner waarin ze uit de kast kwam. Dit liet haar nadenken en enkele maanden later nam ze de beslissing om zelf ook uit de kast te komen.

Nadat ze dit besluit had genomen, werd haar vriendengroep steeds kleiner. Haar moeder was haar grote steun en toeverlaat, maar zij is drie jaar geleden overleden.

”IkNa zijn transitie weet ik nu wie ik ben, maar ik merk dat voor sommige mensen ik nooit volledig geaccepteerd zal worden. Zelfs bij het daten beschouwen veel mannen mij helemaal niet als een vrouw.

Lennie zou volop kunnen praten over de verkiezing waar ze aan meedoet, maar ze heeft het vooral over haar transitie en de manier waarop velen haar behandelen.

Als trans persoon ben je een doelwit, elke dag krijg ik wel een hatelijke opmerking of een veroordelende blik. Als ik dat niet meer wil, kan ik beter binnenblijven.


Lennie wordt door Het Laatste Nieuws gevraagd waarom zij zo openlijk praat over haar transitie. Waarom kiest zij er niet voor om onder de radar te blijven als een transvrouw.


“Dat staat bekend als de stealth methode, maar dat ben ik niet. Ik maak er een punt van om vrij snel te zeggen wat de situatie is. Trans zijn is niet wie ik ben, het definieert me niet volledig.”


“Het is gewoon wie ik ben, met mijn verleden als jongen. Dat heeft invloed en ik begrijp dat, maar het beperkt ook veel mogelijkheden. Goed, niemand hoeft zich bedrogen te voelen.”

Scroll naar boven