Parkeren wordt duurder voor mensen met een parkeervergunning

par 1jpg

In Nederlandse gemeenten wordt parkeren voor mensen met een parkeervergunning steeds duurder, vooral bij hun eigen woning.

Een recent onderzoek van het ANP heeft aangetoond dat de kosten van parkeervergunningen in zes van de tien steden met parkeervergunningzones sinds 2021 zijn gestegen.

In 147 van de 342 onderzochte gemeenten is minstens één parkeervergunningzone met stijgende prijzen.

In Heerenveen is de prijs voor parkeren aanzienlijk gestegen. Bewoners van het centrum zagen de kosten van een parkeervergunning stijgen van €45 in 2021 naar €100 in 2023, meer dan een verdubbeling.

De gemeente heeft deze verhoging gerechtvaardigd door te stellen dat er in voorgaande jaren geen aanpassingen waren doorgevoerd en dat er nu is gekozen voor een “kostendekkende verhoging in één keer”.


Volgens statistieken hebben andere steden aanzienlijke prijsstijgingen doorgemaakt, zoals Nijkerk waar de tarieven bijna 72% zijn gestegen, Lochem met 55%, Rijswijk met iets meer dan 52%, Den Haag met bijna 45% en Gouda met ruim 44%.


De hoogste parkeervergunningkosten in Nederland zijn te vinden in Amsterdam, waar bewoners binnen de Singel dit jaar €630 betalen, wat een stijging van 11% betekent ten opzichte van €568 in 2021.


Op de voet gevolgd door Utrecht met €615 en Groningen en Den Bosch, waar centrumbewoners respectievelijk €370 en €368 moeten betalen voor hun parkeervergunning.


In veel Nederlandse gemeenten is parkeren een steeds duurdere aangelegenheid geworden, vooral voor inwoners die een parkeervergunning nodig hebben dicht…

author avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven