Wie wordt de nieuwe regeringsleider? Geert Wilders heeft al iemand op het oog en heeft diegene al benaderd!

WhatsApp Image 2024 05 14 at 142119 3jpg

In de huidige politieke situatie wordt druk gespeculeerd over de identiteit van de toekomstige Nederlandse premier. De onthulling blijft voorlopig echter onbekend.

Geert Wilders, de politiek voorman van de partij met de grootste aanhang na recente verkiezingen, heeft inmiddels iemand benaderd voor de hoogste positie in de regering. Het is de verwachting dat deze keuze tegen 15 mei besproken zal worden door de betrokken partijen.

Bij haar aankomst in de Tweede Kamer, benadrukte VVD-leider Dilan Yesilgöz de cruciale rol van de premiersfunctie: “De premier is niet alleen het gezicht van ons land, maar ook een cruciale figuur binnen ons bestuur.”

Zowel Yesilgöz als Pieter Omtzigt van NSC vinden dat de keuze voor de nieuwe premier een sleutelrol speelt in het vormingsproces.

Partij van Pieter Omtzigt wil dit verbod invoeren: ‘Engeland en Zweden doen dit al lang’

BBB-leider Caroline van der Plas heeft echter een andere kijk op deze kwestie. Zij “…”

Een mening is geuit dat de focus van de formatie moet liggen op het bereiken van een akkoord voordat er gesproken wordt over de kwestie van de “poppetjes”.

Grote irritatie bij Caroline van der Plas: ‘Mag ik nog ademen mensen?’

Er wordt gemeld dat Wilders iemand in gedachten heeft voor de positie van premier en al contact heeft opgenomen met deze kandidaat.

Hij benadrukte dat dit een professionele stap is en dat het vreemd zou zijn als hier geen gesprek over zou hebben plaatsgevonden.

De identiteit van deze kandidaat wordt voorlopig geheim gehouden, en andere partijen betrokken bij de formatie zijn nog niet op de hoogte gesteld.

In Nederland, waar de premier niet direct wordt verkozen, is het gebruikelijk dat de leider van de grootste partij automatisch de rol van premier op zich neemt.


Er is na de verkiezingen vaak snel duidelijkheid over wie de rol zal vervullen, hoewel Wilders obstakels ondervond met betrekking tot zijn mogelijke premierschap.


Yesilgöz heeft aangegeven dat ze niet zou dienen onder een premierschap van Wilders, omdat zij van mening is dat de premier verbindend moet zijn en Nederland internationaal moet vertegenwoordigen, hetgeen zij Wilders niet toebedeelt.


Omtzigt heeft aangegeven dat de rechtsstatelijke afstand tussen zijn partij NSC en de PVV te groot is voor een kabinet-Wilders I, terwijl Van der Plas geen bezwaren heeft geuit.

Partij van Pieter Omtzigt wil dit verbod invoeren: ‘Engeland en Zweden doen dit al lang’

Als gevolg hiervan hebben de vier partijleiders besloten gedurende de komende kabinetsperiode in de Tweede Kamer te blijven zitten.


Dit vinden zijn collega’s ervan!

author avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven