In Nederland vinden actief transacties plaats van dossiers van personen in moeilijkheden met financiën.
Professionals die zouden moeten bijstaan, verhandelen dossiers onderling, wat vaak resulteert in kosten voor de cliënten, soms tot wel 1000 euro per keer.
“Mensen die al niets hebben, worden zo een investeringsobject.” Het aantal mensen onder bewind in Nederland bedraagt momenteel 266.000.
Dit houdt in dat zij vanwege langdurige schulden of bijvoorbeeld mentale problemen als dementie niet zelf hun financiën mogen regelen; bewindvoerders nemen deze verantwoordelijkheid over.
Echter, bepaalde bewindvoerders kopen en verkopen dossiers van cliënten, wat aanzienlijke financiële gevolgen heeft voor de betrokkenen, zoals blijkt uit een onderzoek van RTL Nieuws.
Bewindvoerders die hun praktijk willen uitbreiden, betalen voor dossiers van collega’s die stoppen of met pensioen gaan.
Variërend van 300 tot 1500 euro per dossier, maakt sociaal bewindvoerder Nelis van Steenhoven zich zorgen:
“Ik krijg regelmatig het verzoek om meer dossiers te kopen,” geeft hij aan. “Mensen die al niets hebben, worden zo behandeld als een object voor investering.”
De frequentie van kosten die aan cliënten worden doorberekend bij doorverkoop van dossiers is momenteel onbekend. Volgens de Raad voor de rechtspraak worden wekelijks 150 tot 230 keer per jaar meerdere dossiers tussen bewindvoerders verhandeld.
De kosten die hierbij worden berekend, variëren per situatie en zijn afhankelijk van de beoordeling door kantonrechters.
Het aanschaffen van een bewindsdossier is aantrekkelijk, omdat bewindvoerders een deel van de gemaakte kosten direct kunnen doorberekenen aan de nieuwe cliënt.