In dit deel van Nederland kost het laten vallen van afval je 1000 euro!

WhatsApp Image 2024 05 15 at 121410jpg

Zwerfafval blijft een hardnekkig probleem in Nederland, zoals ook in Enschede te zien is, waar de straten vaak bezaaid zijn met verschillende soorten rommel.

VVD-fractievoorzitter Malkis Jajan streeft naar verandering: “Met een boete van 1000 euro of een taakstraf.”

Tijdens een vakantie in Singapore werd Jajan getroffen door de netheid van de stad. Hij zegt: “Toen had ik even een realisatiemoment: het is helemaal niet normaal dat de fietspaden hier in Nederland rood met wit gespikkeld zijn van alle uitgespuugde kauwgumpjes.”

Volgens Jajan is uit onderzoek gebleken dat mensen de neiging hebben om afval op straat te gooien wanneer er al rommel ligt of wanneer ze anderen dit zien doen.

“We moeten er dus met z’n allen voor zorgen dat de straten mooi schoon zijn, dan voorkom je dat er meer zwerfvuil bijkomt.”


Op maandagavond heeft een raadslid een motie ingediend die is goedgekeurd. “De wethouder zal nu bij het Rijk de toestemming aanvragen voor de tijdelijke pilot.” Op dit moment is nog niet bekend wanneer deze pilot van start zal gaan.


“Een mogelijke startdatum zou bijvoorbeeld 1 januari 2025 zijn. Tot die tijd moet de boete in elk geval worden verhoogd tot het wettelijke maximum van 160 euro en moet er strenger worden opgetreden.”


Jajan erkent dat de voorgestelde boete van 1000 euro hoog is. “Maar dat is belangrijk, want we willen mensen ontmoedigen. Wie niet in staat is om te betalen, riskeert een taakstraf.”


“Maar dat is natuurlijk niet ons doel; wij willen niet zoveel mogelijk boetes uitdelen, maar juist voorkomen dat mensen hun afval overal achterlaten.”


Deze inwoners denken voortaan wel eerst goed na!

author avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven