Wat je moet doen als je statiegeldfles niet werkt

WhatsApp Image 2024 06 20 at 161507jpg

Indien de statiegeldmachine je fles of blik niet accepteert, kan dat vervelend zijn.

Wat te doen in zo’n geval? Goed weggooien of bewaren voor een volgende poging? Hier zijn enkele tips om ervoor te zorgen dat je het statiegeld niet misloopt.

De meeste drankverpakkingen hebben normaal gesproken statiegeld, maar soms weigeren de machines de verpakking in te nemen.

Volgens een onderzoek van Radar zijn er oplossingen te vinden bij grote supermarktketens zoals Jumbo, Albert Heijn, Dirk en Aldi.

Benieuwd naar deze oplossingen? Grote supermarkten hebben verwezen naar de Stichting Afvalfonds Verpakkingen voor meer informatie.


In overeenstemming met het onderzoek zou de acceptatie van verpakkingen met een duidelijk zichtbaar statiegeldlogo en een leesbare barcode in principe verzekerd moeten zijn.


In het geval dat een machine een fles of blik afkeurt, is het personeel opgeleid om ondersteuning te bieden, zodat je alsnog je statiegeld kunt ontvangen.


Om te verzekeren dat je het statiegeld terugkrijgt, is het noodzakelijk dat je verpakking aan bepaalde criteria voldoet:


  • De verpakking moet een duidelijk zichtbaar statiegeldlogo hebben.
  • De barcode moet onbeschadigd zijn.
  • Doorgaans moet de verpakking in goede staat verkeren.
  • Flessen moeten bij voorkeur een dop hebben.

De meeste supermarkten en bemande tankstations langs de snelweg bieden de mogelijkheid om statiegeldflessen en -blikjes in te leveren.


Er wordt niet van alle verkooppunten verwacht om de verpakkingen terug te nemen. Bioscopen en kleine winkels zoals budgetstores zijn hiervan vrijgesteld en ontvangen geen vergoeding.


Sommige locaties fungeren als vrijwillige inzamelpunten en geven de verpakkingen door aan de leveranciers. Statiegeld Nederland zorgt ervoor dat zij het statiegeld terugkrijgen en zij mogen bepalen of dit aan de klant wordt uitgekeerd of aan een goed doel wordt geschonken.


Als de statiegeldautomaat een fles of blik weigert, zijn er nog mogelijkheden. Door de regels zorgvuldig te volgen, kan voorkomen worden dat het statiegeld verloren gaat.


1. Voor velen herkenbaar: Een fles die niet ingeslikt wordt…
2. Met deze vier dingen moet je wel rekening houden:
3. Op deze manier loop je je statiegeld niet mis!
4. Dit is toch wel handig om te weten!
5. Niet weggooien! Op deze manier loop je je statiegeld niet mis!

author avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven