Hogere kosten voor huizenkopers door stijgende hypotheekrente

hyp 1jpg

Recente verhogingen van de hypotheekrentes door grote Nederlandse banken, zoals Rabobank, ING en ABN AMRO, hebben aanzienlijke gevolgen voor de huizenmarkt.

Deze stijging, ogenschijnlijk klein met een toename van 0,05 tot 0,10 procent, is echter de hoogste van dit jaar en begint al voelbaar te worden voor potentiële en huidige huiseigenaren.

Als direct gevolg van de stijgende rentes, wordt het voor woningzoekenden moeilijker om een lening te krijgen. Door een groter deel van hun inkomen aan rente te moeten besteden, neemt het maximale leenbedrag af, wat resulteert in beperktere keuzes op de woningmarkt.

Bijvoorbeeld, een stijging van 0,1 procentpunt op een hypotheek van €300.000 kan leiden tot een maandelijkse kostenstijging van tientallen euro’s. Dit kan potentiële kopers aansporen om hun rente nu vast te zetten om toekomstige verhogingen te vermijden.

Kijkers Steenrijk, Straatarm woedend: ‘Deze jongen staat op de site van Radar!’

Deze extra kosten kunnen leiden tot een lichte daling van de huizenprijzen, aangezien kopers minder te besteden hebben.

Dit is zowel nadelig voor verkopers, die minder ontvangen voor hun woning, als voor kopers, die in verhouding meer rente moeten betalen.

Eigenaren met een variabele rente of zij die aan het einde van hun rentevaste periode zitten, kunnen geconfronteerd worden met hogere maandelijkse lasten.

Om nu al met een hypotheekadviseur te praten over herfinanciering tegen een nog relatief lage rente, wordt aangeraden.

Huurders kunnen mogelijk indirecte gevolgen van de stijgende hypotheekrente ondervinden. Een hogere rente kan de doorstroom op de woningmarkt vertragen, wat kan leiden tot minder beschikbare huurwoningen en dus hogere huurprijzen.

Kijkers Steenrijk, Straatarm woedend: ‘Deze jongen staat op de site van Radar!’

Dit effect is voornamelijk merkbaar in regio’s waar al een hoge vraag is naar huurwoningen. Huurders wordt geadviseerd alert te zijn op veranderingen in huurkosten en mogelijkheden voor betaalbare huisvesting te onderzoeken.

Familie Khaled heeft niet genoeg aan uitkering: Leefgeld is maar 150 euro per week

Echter, er is mogelijk goed nieuws aan de horizon. De Europese Centrale Bank (ECB) plant om de rentetarieven vanaf juni te verlagen, wat gunstig kan uitpakken voor hypotheken met kortere looptijden.

Kijkers Steenrijk, Straatarm woedend: ‘Deze jongen staat op de site van Radar!’

Dit zou op de middellange tot lange termijn kunnen leiden tot een daling van de hypotheekrente, afhankelijk van de ontwikkeling van inflatie en lonen.

author avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven