Met deze handige tips ruikt je kliko nooit meer vies en heb je geen last van maden!

WhatsApp Image 2024 05 07 at 154938jpg

Als je geniet van een maaltijd in de tuin met warm weer, kan het voorkomen dat je vervelende verrassingen zoals maden in je kliko tegenkomt.

Na het buiten eten en het weggooien van de restjes in de vuilnisbak, kan een onaangename geur ontstaan die veel mensen herkennen.

Er zijn gelukkig effectieve methoden om deze onaangename verrassingen te voorkomen. Een praktische tip is om krantenpapier te gebruiken om de vorming van maden in je afvalbak te verminderen.

Door simpelweg wat krantenpapier op de bodem van je vuilnisbak te leggen, blijft de bak droger, waardoor maden minder snel zullen verschijnen. Maden gedijen namelijk in vochtige omgevingen.

Vraag je je af wat te doen met restjes vlees of vis? Denk eraan om ze in krantenpapier te wikkelen of in een biologisch afbreekbare zak te stoppen voordat je ze weggooit.

Deze simpele maatregel voorkomt dat vliegen eitjes leggen en maden zich kunnen ontwikkelen. Laat de deksel van je groene bak af en toe op een kier staan; maden houden niet van licht.

Als je wat doeltreffender te werk wilt gaan, kun je een panty met mottenballen in de vuilnisbak hangen. De sterke geur zal de maden op afstand houden. Vergeet niet de panty te verwijderen voordat de bak geleegd wordt.

Indien de maden toch de overhand hebben gekregen, overweeg dan om klimop (Hedera) in de bak te werpen, aangezien dit giftig is voor maden.

Schoonmaakazijn gemengd met kokend water kan tevens een effectief middel zijn tegen maden. Giet het mengsel in de container en houd de deksel gesloten om de warmte vast te houden. Maden kunnen niet tegen het kokende water.


In het geval dat je een frissere geur wenst, kun je lavendel in de vuilnisbak werpen. Dit zal niet alleen maden elimineren, maar ook zorgen voor een aangename geur.


Als laatste, om onaangename geuren te vermijden, is het van essentieel belang om de container regelmatig te reinigen met een hogedrukreiniger of tuinslang. Tijdens deze schoonmaakklus is het aan te raden om oude kleren te dragen, gezien het een vieze bezigheid kan zijn.


Zorg ervoor dat de bak goed opdroogt na het reinigen. Om een extra frisse geur te behouden, voeg wat kruiden of waspoeder toe aan de bak elke keer dat je afval weggooit.


Met deze adviezen op te volgen, kun je de zomer doorkomen zonder last te hebben van maden of een stinkende vuilnisbak.

Waarom heeft niemand me dit ooit eerder gezegd!

author avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven