Stoepkrijten verboden in meer dan 300 plaatsen: Zo hoog is de boete!

krij 1jpg

In Nederland zijn er niet minder dan 9.834 regels, die soms verrassend kunnen zijn, naast de logische regels.

Wist je dat stoepkrijten verboden is in meer dan 300 gemeenten? Ontdek hier wat de consequenties zijn als je kind betrapt wordt op stoepkrijten door een handhaver.

Stoepkrijten was vroeger erg populair, waarbij straten vaak versierd werden met kleurrijke krijttekeningen.

Terwijl de regen de tekeningen wegspoelde, bleef het plezier bestaan. Tegenwoordig spelen minder kinderen buiten, omdat veel ouders het gemakkelijker vinden om hen binnen te laten spelen achter een scherm.

Wist je dat stoepkrijten verboden is in meer dan 300 gemeenten? En dat dit verbod kan leiden tot een boete?

Als je kind betrapt wordt door een buitengewoon opsporingsambtenaar (boa) of politieagent terwijl hij aan het stoepkrijten is, kan dit tot hoge kosten leiden.

Om erachter te komen of er in jouw gemeente een verbod van kracht is, kun je eenvoudig de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) op de website van je gemeente raadplegen.

Er staat officieel een boete van 150 euro op stoepkrijten, met daarbovenop nog eens 9 euro aan administratiekosten. De kans dat een handhaver daadwerkelijk een proces-verbaal opmaakt, is echter klein.

Het verbod heeft voornamelijk als doel om ongeoorloofde reclame en vandalisme tegen te gaan. Niettemin is het mogelijk om een buitengewoon opsporingsambtenaar (boa) tegen te komen die een mindere dag heeft.

Boa’s hebben de bevoegdheid om naar eigen inzicht te beslissen of ze een waarschuwing geven of een boete uitschrijven.

1. Ik heb dit nooit geweten! Wat een bedrag zeg..
2. Hier kun je checken in welke gemeenten het verboden is.
3. Van dat bedrag kan je heel wat stoepkrijtjes kopen
4. Wow niet normaal de hoogte van de boete!
5. Stoepkrijten in de achtertuin is wellicht beter

author avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven