Dit zijn de 7 signalen van het lichaam die kunnen wijzen op de menopauze!

overgangjpg

In toenemende mate wordt er gesproken over de menopauze, hoewel er nog steeds veel onduidelijkheid bestaat over de symptomen en tekenen ervan.

Wil je weten welke signalen erop kunnen wijzen dat de menopauze nadert? De leeftijd waarop dit gebeurt varieert en het is daarom vaak lastig om hier een exact moment voor aan te geven.

Veel mensen raken in de war tussen de menopauze — wanneer de menstruatie stopt — en de overgang — de periode daarvoor.

Over het algemeen begint de overgang tussen de 40 en 45 jaar, wanneer de productie van oestrogeen geleidelijk afneemt.

Deze fase kan verschillen van 2 tot 10 jaar. Vaak beginnen vrouwen rond de 45 signalen van de overgang op te merken, zelfs als die nog subtiel zijn.

Als je onzeker bent over de symptomen, is het aan te raden regelmatig een arts te raadplegen. Vraag je arts om een vragenlijst, ook wel bekend als de ‘groene schaal’, om een duidelijker beeld te krijgen van je situatie.


Naar een arts gaan is belangrijk bij ernstige bloedingen, omdat deze verschillende oorzaken kunnen hebben.


Hier zijn zeven tekenen die kunnen wijzen op de overgang: Opvliegers: Warmtegevoelens, rode huid en zweetuitbarstingen zijn symptomen van opvliegers, die vaak worden veroorzaakt door stress of alcohol.


Nachtzweten: Nachtelijke opvliegers kunnen leiden tot slaapstoornissen, vermoeidheid en irritatie.


Hoofdpijn: Hoofdpijn is een veelvoorkomend symptoom tijdens de overgang. Stemmingswisselingen: Van tranen tot irritatie, onverklaarbare emotionele buien kunnen voorkomen.


Urineproblemen: Een verlies van spierspanning in het bekken kan leiden tot incontinentie en frequente blaasontstekingen.

Ondergaat u hormonale veranderingen? Er kunnen veranderingen optreden in de menstruatiecyclus, zoals onregelmatige, frequente of hevige menstruaties. Een mogelijke afname in libido kan ook voorkomen.

De overgang kan een uitdagende periode zijn, die zowel fysieke als emotionele zorg vereist. Een goede levensstijl, voldoende rust en het delen van ervaringen kunnen hierbij essentieel zijn.

Vergeet niet voldoende voeding met ijzer te consumeren en actief te blijven door bijvoorbeeld te wandelen of zwemmen.

Indien u andere symptomen ervaart die hier niet genoemd zijn, laat het ons weten via een reactie op onze Facebookpagina.

Last van deze symptomen? Dan zou dit het kunnen zijn!

author avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven