Slecht nieuws voor bruidsparen: Kosten voor trouwen op gemeentehuis stijgen.

ringen 1jpg

Ondenkbaar voordelig is nu trouwen in Nederland, vooral in Leeuwarden, waar de kosten voor een huwelijksceremonie op het gemeentehuis de grens van 1000 euro hebben overschreden.

Met een recente stijging van 7,5 procent, moeten bruidsparen nu 1043,76 euro neerleggen, een piekbedrag voor het land.

Kijkers Steenrijk, Straatarm woedend: ‘Deze jongen staat op de site van Radar!’

Volgens het AD, dat zijn informatie haalt uit gegevens van Theperfectwedding.nl, bedragen de nationale kosten voor trouwen op een vrijdag, de meest gebruikelijke trouwdag, gemiddeld 477 euro. Dit is aanzienlijk meer dan in voorgaande jaren.

Het in de echt treden op andere dagen van de week, van maandag tot en met donderdag, kost gemiddeld 456 euro, wat ook meer dan 5 procent hoger ligt dan vorig jaar.

Deze prijsstijgingen gaan verder dan de inflatie en komen na een jaar waarin de tarieven al met 4 procent waren toegenomen ten opzichte van 2022.

Kijkers Steenrijk, Straatarm woedend: ‘Deze jongen staat op de site van Radar!’

De

In het AD wordt gemeld dat de reden achter de opvallende stijging van kosten in Leeuwarden nog steeds niet duidelijk is, aldus een woordvoerder.

De discussie over de variërende trouwkosten per gemeente is al eerder opgerakeld tijdens Kamervragen aan voormalig minister van Binnenlandse Zaken, Kajsa Ollongren, in 2019.

Destijds benadrukte ze dat gemeenten de vrijheid hebben om hun eigen tarieven vast te stellen zonder een vooraf vastgestelde limiet.

Kijkers Steenrijk, Straatarm woedend: ‘Deze jongen staat op de site van Radar!’

“Als de trouwkosten als te hoog worden beschouwd, is het aan de gemeenteraad om deze te verlagen,” aldus Ollongren.

Na Leeuwarden blijken ook Utrecht en Pekela relatief hoog te liggen met respectievelijk 998 euro en 967 euro voor een huwelijksceremonie op vrijdag, bedragen die boven het landelijk gemiddelde uitkomen.

Als je op zoek bent naar een voordeligere optie, zijn de kosten aanzienlijk lager in Limburg. In de gemeenten Voerendaal, Peel en Maas, en Simpelveld betaal je respectievelijk 200 euro, 210 euro en 224 euro.

De variatie in prijzen illustreert de diversiteit binnen Nederland op basis van de gemeente waar men besluit te trouwen.

Er zal nog flink gespaard moeten worden door toekomstige bruidsparen!

author avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven