Klanten van Vattenfall moeten vanaf 1 juli betalen voor zonne-energie die ze terugleveren.

zon 1jpg

Eigenaren van zonnepanelen die klant zijn bij Vattenfall zullen binnenkort een vergoeding moeten gaan betalen voor de elektriciteit die zij terugleveren aan het net.


Deze nieuwe regeling zal ingaan vanaf 1 juli en geldt voor zowel bestaande klanten met een variabel contract als voor nieuwe vaste contracten die op of na die datum van kracht worden.


De hoogte van de vergoeding die Vattenfall in rekening brengt, verschilt op basis van de hoeveelheid energie die wordt teruggeleverd. Klanten die jaarlijks minder dan 500 kWh terugleveren, zullen geen vergoeding verschuldigd zijn.


Voor hoeveelheden vanaf 500 kWh zal een vergoeding worden doorberekend. De vergoeding voor de eerste 500 tot 750 kWh bedraagt 56 euro per jaar.


Bij hogere hoeveelheden die worden teruggeleverd, zullen de kosten verder stijgen. Meerdere energiebedrijven, zoals Eneco, Greenchoice en Vandebron, hebben eerder vergelijkbare maatregelen genomen.


Volgens Energievergelijk.nl worden zonnepaneelbezitters momenteel door bijna alle Nederlandse energiemaatschappijen extra belast.


De stijging in kosten is gerelateerd aan de salderingsregeling, die het mogelijk maakt voor klanten met zonnepanelen om teruggeleverde stroom te verrekenen met hun eigen verbruik.


Op die manier ontvangen zij een hogere vergoeding op momenten van grote vraag en laag aanbod. Vaak leveren zonnepanelen stroom terug wanneer er een overschot is aan goedkope elektriciteit.


Recentelijk hebben energiebedrijven terugleverkosten ingevoerd nadat de Eerste Kamer eerder dit jaar een voorstel heeft afgewezen om geleidelijk de salderingsregeling af te bouwen.


Ondanks de toegenomen kosten, benadrukt Vattenfall dat zonnepanelen nog steeds een aantrekkelijke investering zijn.

Tevens zijn er klanten die niets hoeven bij te betalen!

author avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven