In ons land blijkt uit onderzoek dat meer dan 25% van de mensen rauwe kip eerst afspoelt onder de kraan.
Er wordt gedacht dat hiermee bacteriën worden verwijderd, maar dit is eigenlijk niet goed. Het Voedingscentrum waarschuwt dat dit de kans op gezondheidsproblemen juist vergroot.
Als rauwe kip wordt afgespoeld onder stromend water, kunnen bacteriën zich verspreiden door de opspattende druppels.
“Het feit dat meer dan 25% van de consumenten aangeeft dat ze rauwe kip wassen voordat ze het verder bereiden, heeft ons verrast,” zegt Wieke van der Vossen, expert voedselveiligheid bij het Voedingscentrum.
“Het spoelen van kip kan juist bacteriën verspreiden. Na het wassen worden bacteriën aangetroffen in de gootsteen, op het aanrecht of op de spullen die op het aanrecht liggen,”
De meeste mensen weten gelukkig dat het belangrijk is om hygiënisch met kip om te gaan en
“Het is van groot belang om rauwe kip niet af te spoelen. Kip is een product waar helaas veel mensen ziek van worden.”
“Het is een feit dat door de juiste handelingen in de keuken, voedselinfecties voorkomen kunnen worden,” aldus Van der Vossen.
Van der Vossen illustreert een ander voorbeeld waaruit blijkt dat onwetendheid over kip wijdverspreid is. “Veel mensen wassen hun handen nadat ze kip hebben aangeraakt.”
“Ze draaien de kraan open, wassen hun handen en draaien vervolgens de kraan weer dicht. Simpelweg, de bacteriën zitten dan gewoon weer op je handen. Dit kan al gevolgen hebben.”
In Suriname vinden mensen het vreemd als je de kip niet eerst onder stromend water wast. De kip wordt beschouwd als onrein als deze niet met water is behandeld vanwege de hoge temperaturen.