Onderzoekers waarschuwen voor krachtige zonnestorm dit weekend

stor 1jpg

In bijna twintig jaar tijd maken ruimtewetenschappers zich klaar voor een krachtige zonnestorm die de aarde zal treffen.

Deze G4-geclassificeerde storm wordt veroorzaakt door intense uitbarstingen op het oppervlak van de zon.

Deze uitbarstingen zullen geladen deeltjes de ruimte in katapulteren, wat mogelijk storingen in vitale systemen zoals internet en GPS kan teweegbrengen.

Het Space Weather Prediction Center (SWPC) in de Verenigde Staten heeft diverse krachtige zonnevlammen opgemerkt en voorspelt dat de daaruit voortvloeiende plasmawolken de aarde binnen enkele dagen zullen bereiken.

De National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA), die nauw samenwerkt met het SWPC, zal naar verwachting rond 02.00 uur in de nacht van vrijdag op zaterdag verdere details verstrekken over de mogelijke impact van deze komende zonnestorm.

De G4-geclassificeerde storm is aanstaande.

Volgens de Amerikaanse meteorologische en oceanografische instantie kan storm aanzienlijke storingen veroorzaken in ruimtesatellieten en aardse apparatuur.

Door een grote zonnestorm werd de aarde voor het laatst getroffen in januari 2005.

Eventuele gevolgen van deze zonnestorm kunnen net zo ernstig zijn als die van de negentiende eeuw, toen een G5-geclassificeerde storm ernstige problemen veroorzaakte, waaronder het in brand vliegen van telegraaflijnen.

Er bestaat tegenwoordig een risico op verstoring van internet, GPS- en radiosignalen, en zelfs stroomuitval als gevolg van een dergelijke gebeurtenis.

“We verwachten aanzienlijke verstoringen,” aldus Clinton Wallace, directeur van SWPC, die echter geruststelt dat catastrofale gevolgen onwaarschijnlijk zijn.

Wetenschappers maken zich echter zorgen vanwege de langdurige afwezigheid van een dergelijke storm, veroorzaakt door een opvallend grote zonnevlek op het oppervlak van de zon.

Van intense magnetische activiteit is sprake.


Zulke vlekken zijn koeler dan hun omgeving en kunnen zestien keer zo groot zijn als de aarde. De impact op onze planeet wordt nauwlettend gevolgd door wetenschappers wereldwijd.


Dit is wat volgens experts verwacht kan worden!

author avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven