Ben jij een zijslaper? Dan kan dit een grote impact hebben op jouw gezondheid!

spojpg

Een recent onderzoek benadrukt hoe belangrijk de slaappositie is voor zijslapers en hun gezondheid.

De keuze tussen slapen op je rechter- of linkerzij kan significant verschillende effecten hebben op je gezondheid, op zowel de korte als de lange termijn.

Voor een optimale gezondheid wordt sterk aangeraden om de linkerzij te kiezen als slaappositie. Laten we eens kijken naar de voordelen van deze specifieke houding:

Door op je linkerzij te liggen, wordt de bloedsomloop in je lichaam gestimuleerd vanwege de bocht die de aorta naar links maakt richting de buik vanaf het hart.

In vergelijking met het liggen op je rechterzij, waarbij het bloed omhoog moet worden gepompt, vergt deze positie minder inspanning voor de bloedstroom naar beneden.

Als je recent hebt gegeten, kan het gunstig zijn om op je linkerzij te liggen, wat de spijsvertering bevordert doordat de maag in een natuurlijke positie wordt geplaatst.

De afscheiding van enzymen uit de alvleesklier wordt gestimuleerd, wat resulteert in een efficiëntere vertering van voedsel en het voorkomen van maagkrampen.

Naast de invloed op de spijsvertering kan de positie van de maag ook brandend maagzuur verminderen door een betere regulatie van de zuurterugvloeiing.

Vanwege de locatie van de milt aan de linkerkant van het lichaam, kan het bloed efficiënter worden gefilterd en het lymfesysteem optimaal functioneren wanneer je op je linkerzij ligt, met een betere leiding van vloeistoffen naar de milt toe.

Gezien al deze voordelen is het de overweging waard om je vaker op je linkerzij te positioneren! Onthoud dat voor zijslapers een neksteunkussen ideaal is om nekklachten te voorkomen die kunnen ontstaan bij het gebruik van een hoofdkussen zonder deze ondersteuning.

Als je gewend bent om op je rechterzij te slapen, kan het lastig zijn om de gewoonte te doorbreken. Probeer eens op je linkerzij te liggen met rugondersteuning van een kussen om onbedoeld terugdraaien naar de rechterzij tijdens de slaap te voorkomen.

author avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven