Alarmerend jaarverslag: Meer katten en honden verwaarloosd!

dier 1jpg

Er is een zorgwekkende trend gaande in Nederland waarbij steeds meer honden en katten worden verwaarloosd doordat hun eigenaren de toenemende kosten voor dierenartsenzorg niet meer kunnen betalen.

Volgens het onlangs gepubliceerde jaarverslag van 2023 van de Landelijke Inspectiedienst Dierenwelzijn (LID) zijn de meldingen over verwaarloosde katten in twee jaar tijd met 22 procent gestegen, terwijl die over honden met 15 procent zijn toegenomen.

In schrijnende gevallen zijn de dieren zelfs bij hun eigenaar weggehaald. Inspecteurs hebben schokkende situaties gerapporteerd, zoals honden zonder tanden en ernstig vermagerde pups.

Dierenarts onthult: Deze symptomen laten zien dat je hond het einde gaat naderen

Een inspecteur beschreef: “Ik zag dat er geen tanden meer in de bek van de hond aanwezig waren. Ik voelde tevens dat de hond mager was, ik voelde de ribben en de heupbotten uitsteken.”

Dit moet je de aankomende dagen doen om oververhitting bij je huisdier te voorkomen!

Een ander hartverscheurend geval betrof honden die vanwege verwaarlozing luiers moesten dragen: “Op dat moment zag ik verschillende honden, die allemaal een luier droegen, sommige in combinatie met een romper. Ook in deze kamer rook ik een enorme stank van ammoniak.”

Uit inspectierapporten en cijfers van RTL Nieuws bij overheidsdienst RVO blijkt dat vorig jaar in totaal 1371 huisdieren in bewaring zijn genomen en naar een veilige plek zijn gebracht.

Samen zien de RVO en de Landelijke Inspectiedienst erop toe dat eigenaren zich aan de wet houden, met een schoon hok en medische behandeling voor zieke dieren als belangrijke punten.

Dierenarts onthult: Deze symptomen laten zien dat je hond het einde gaat naderen

In 2023 steeg het aantal meldingen van verwaarloosde honden naar 2760, ten opzichte van 2403 twee jaar eerder. Voor katten steeg dit naar 1957, tegenover 1638 twee jaar geleden.

Dierenarts onthult: Deze symptomen laten zien dat je hond het einde gaat naderen

Hoofd van de inspectiedienst, Marc Jacobs, wijst op een verschuiving van konijnen en knaagdieren naar honden en katten die worden verwaarloosd doordat eigenaren niet langer voor de zorg kunnen zorgen.

Inspecteurs merken op dat velen impulsief tijdens de coronacrisis een huisdier hebben gekocht zonder na te denken over de zorg op lange termijn.

In de verklaring van de RVO wordt benadrukt door een woordvoerder: “Voor sommige mensen zijn er nog openstaande rekeningen bij de dierenarts, wat betekent dat ze niet in staat zijn hun dieren te laten behandelen totdat deze betaald zijn.”

Dierenarts onthult: Deze symptomen laten zien dat je hond het einde gaat naderen

“Bij onze handhaving ontmoeten wij helaas dieren die aanzienlijke gezondheidsproblemen hebben, wat verholpen had kunnen worden als eigenaren op tijd medische hulp hadden gezocht bij een dierenarts.”

Dierenarts onthult: Deze symptomen laten zien dat je hond het einde gaat naderen
dierenarts

1. De inspecteurs verklaren dat de stijging kan worden toegeschreven aan de volgende redenen:

2. Het aantal mensen dat de kosten van een dierenarts niet meer kan betalen neemt toe.

3. Het verslag dat is uitgebracht, klinkt nogal alarmerend.

4. Gezien de cijfers kan het behoorlijk schrikbarend zijn!

5. Dit verslag is werkelijk hartverscheurend; het breekt mijn hart.

author avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven