Een openbaar zwembad in het Zwitserse Porrentruy ligt onder vuur vanwege een tijdelijke maatregel waarbij alleen mensen met een Zwitserse nationaliteit of verblijfsvergunning nog toegang krijgen.
De maatregel is genomen nadat er meerdere meldingen kwamen van storend gedrag door een groep jongeren.
De directie van het zwembad stelt dat vooral jongeren uit buurdorpen net over de Franse grens verantwoordelijk waren voor het wangedrag.
Zij zouden zich onder andere niet aan de kledingvoorschriften hebben gehouden en vrouwelijke bezoekers onjuist hebben benaderd.
Strenge regels na herhaaldelijke incidenten
Volgens de zwembadbeheerder leidde eerdere waarschuwingen en individuele toegangsverboden niet tot verbetering.
Daarom is besloten tot strengere toegangscontrole. Wie geen Zwitsers identiteitsbewijs, geldige verblijfsvergunning of werkdocument kan tonen, komt er tijdelijk niet in. Toeristen die in de regio verblijven, kunnen via hun hotel een speciale gastenkaart krijgen.
Sinds de invoering van deze maatregel is de rust in het bad grotendeels teruggekeerd, zegt de eigenaar. Na de zomer zou iedereen weer welkom zijn, mits de situatie onder controle blijft.
Discussie over uitsluiting
De maatregel heeft geleid tot felle reacties. Verschillende organisaties die zich inzetten tegen discriminatie, én lokale politici, noemen de ID-controle in strijd met de wet. Zij vrezen dat er sprake is van uitsluiting op basis van afkomst.
Burgemeester Philippe Eggertswyler ontkent dat. „De racisme-organisaties doen hun werk, en wij het onze,” zegt hij in een interview met lokale media.
Hij benadrukt dat de maatregel niets te maken heeft met afkomst, maar met het voorkomen van overlast. „Franse zwembaden hebben dezelfde of nog ergere problemen, maar daar sluiten ze liever het hele bad dan het probleem op te lossen.”
Het provinciale bestuur van Jura, waar Porrentruy onder valt, wil dat het zwembad zo snel mogelijk weer toegankelijk wordt voor iedereen.
In de Zwitserse krant Blick laat het kanton weten dat het verbod slecht zou zijn voor het imago van Zwitserland: “We willen geen discriminatie.”
Voor nu blijft de maatregel gelden tot het einde van het zomerseizoen. Daarna wordt bekeken of er andere manieren zijn om overlast aan te pakken zonder groepen uit te sluiten.